Anders Jakobsons blogg - 2020-08-02

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (7)
Postad: 2020-08-02 11:59:36Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 7 av 23...

IRON MAN 3 (2013)
Regi: Shane Black

Kommentar:
Jon Favreau var inte nöjd med hur han tvingades modellera "Iron Man 2" utifrån studions önskemål och fortsatte inte som regissör, men är givetvis kvar som bifiguren Happy, vilket man tackar för. Likt tvåan är detta en film där storyn utgår från misstag från förr. Ett svek drygt tio år tidigare får konsekvenser för Tony Stark som inte mår helt bra i denna film. Fans av serietidningarna kunde gotta sig åt att skurken The Mandarin var med i filmen, men blev de helt nöjda med hur han användes? När "Iron Man 3" kom blev jag lite orolig för vilken riktning den faktiskt pekar mot. Tony Stark verkar vara färdig med sin karaktär, men riktigt så blev det förstås inte.

Kontinuiteten:
Å ena sidan tycker jag att filmen tappar lite av The Avengers-kopplingen, men å andra sidan gör den ju inte alls det eftersom Tony Starks mående är direkt kopplat till vad han var med om i den föregående filmen (och bonusscenen knyter ihop det ytterligare). Att använda PTS som en del av storyn är bra. Sen är det ju kul att se Yinsen (Shaun Toub) i flashbacken till 1999 i och med att Yinsen själv hänvisade till detta möte i "Iron Man".

Daterad eller inte?
Jag vet inte om jag ska se detta som ett bevis på att filmen är daterad, men i en sekvens sitter en teknikosäker Happy och inte vet hur han ska vända på skärmen på sin läsplatta. Det ligger kanske mer i karaktären än i helheten, men det är ändå något som pekar på att användandet av videosamtal och liknande var lite nytt.

Fruns kommentar:
Det var skönt med en vanlig actionfilm efter förra filmen. Jag behövde ett litet break från alla konstigheter och då fungerade en bra underhållande actionfilm.
Pepper Potts tog tillbaka lite av sitt gamla jag här, vilket gör det ännu märkligare hur hon var i förra filmen. Jag gillade även delen där Tony samspelar med den lilla pojken.

Slutknorr:
"Iron Man 3" är ingen favorit i sviten. Den har visserligen vissa bra inslag men i ett större perspektiv känns det mer som ett sätt att komma vidare. Jag gillar biten i filmen där Tony tillverkar engångsvapen av vanliga föremål man kan hitta i en järnhandel. I det stora hela läggs det fokus på hans kreativa ådra - mekanikern. Men filmen är som sagt ingen favorit. Sju sedda, 16 kvar...anders jakobson

<< Augusti 2020 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (21/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA