Anders Jakobsons blogg

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (1)
Postad: 2020-07-23 14:54:07Vintern/våren 2019 såg jag om "Game of Thrones" i sin helhet (inför den sista säsongen) tillsammans med min fru som inte sett serien tidigare. Det var ett roligt projekt och i det sista blogginlägget skrev jag att nästa projekt skulle bli att se om hela Marvels filmuniversum (MCU).

Ett drygt år senare har vi börjat. En graviditet och en period av nyblivet föräldraskap med ingen tid alls till gemensamt filmtittande kom emellan, så att säga... Men nu finns tiden och det är jättekul att inleda detta projekt. Jag har varit sugen länge på att se om filmerna och min fru har bara sett några enstaka mitt i så det blir ett sätt för henne att komma i kapp och fylla i vissa luckor.

För min egen del är det vissa filmer jag gärna vill komma till så snabbt det bara går, men poängen med ett sådant här projekt är att det tar tid och att det är en "resa". Därför har jag tänkt dokumentera upplevelsen här i bloggen. För att göra det lite annorlunda, och samtidigt lättare för mig själv, blir det enligt någon sorts förutbestämd formel. Nu kör vi - film 1 av 23...

IRON MAN (2008)
Regi: Jon Favreau

Kommentar:
Det var Lilja som recenserade "Iron Man" när den kom på DVD hösten 2008. Jag borde ha sett den däromkring också. Det var först tre filmer in i MCU som jag ”tog över”. Jag har alltid sett filmen som en av de riktigt bra superhjältefilmerna som gjorde något seriöst av genren. Filmen håller fortfarande hög klass med mycket spänning och bra underhållning. Filmen blir lite klumpig mot slutet, vilket ligger lite i genrens karaktär, men det var ett kärt återseende och jag blir väldigt peppad på att komma vidare i sviten.

Kontinuiteten:
Med facit i handen känns det som att Marvel hade en masterplan (som kanske inte var lika rejäl som det filmserien växt till) med små korn till framtiden. Dock hade man kanske inte räknat med att Howard Stark skulle få en framträdande roll i kommande filmer då skådespelaren Gerald Sanders "spelar" honom på de fotografier som är med. Han har vi inte sett senare. Även Rhodey spelas av en annan skådespelare jämfört med senare i serien. Jag gillar dock Terrence Howards insats och minns inte varför han lämnade serien. Det får jag tar reda på så småningom.

Daterad eller inte?
Teknologin i filmen när Tony bygger sin dräkt är fortfarande härligt futuristisk men visuellt är det lite klent jämfört med senare i serien. Mobiltelefonerna, om än inga man sett på riktigt, är inga moderna smartphones och känns därmed lite daterade. Vad som dock är mest daterat är när en militär vill ta en selfie med Tony och han säger ”Jag vill inte se bilden på MySpace”...

Fruns kommentar:
Jag tycker att den är svinbra och smart på något sätt, trots att den har några år på nacken. Tony Stark är en väldigt skön karaktär. Filmen fyller i några luckor och dialogen är skön.

Slutknorr:
Kul att vara igång och det ska bli ännu roligare att fortsätta. En film sedd, 22 kvar...anders jakobson

<< Juli 2020 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (12/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA