En serie som kan beskrivas i tre meningar

FILMEN

Chuck Rhoades jobbar som chefsåklagare. Bobby Axelrod är USA:s mest framgångsrike finansman. Chucks fru Wendy Rhoades jobbar för Axelrod som mentalcoach medan Chuck gör allt han kan för att sätta dit Axelrod för insidertrading. Där, i tre meningar, har ni en sammanfattning av serien "Billions".

Naturligtvis behöver vi gå djupare in på dessa tre karaktärer för att förstå hur de fungerar och naturligtvis finns det andra karaktärer som påverkar vad som händer, men detta är kärnan. Chuck hatar att hans fru Wendy jobbar för Axelrod och att hon dessutom känt honom längre än hon känt honom. Hon är dessutom lojal (utan att för den skull på något sätt vara otrogen eller illojal mot Chuck) mot Axelrod. Hon har inga som helst planer på att berätta vad hon vet för att hjälpa Chuck i sin kamp för att sätta dit Axelrod. Detta gör Chuck galen.

Chuck spelas av Paul Giamatti och Axelrod av Damian Lewis och både de och deras karaktärer är helt underbara. Jag gillar dem till 100 procent. Lägg till det Maggie Siff i rollen som Wendy och Malin Åkerman som Axelrods fru Lara och vi har en kanonensemble. Sen har naturligtvis både Chuck och Axelrod en massa medarbetare som även de porträtteras riktigt bra.

Jag är personligen inte aktiv inom finansvärlden så hur mycket av serien som är realistisk låter jag andra bedöma. På ett amerikanskt sätt känns den dock trovärdig. Lite som man inbillar sig att det kunnat gå till under IT-bubblan kanske. Men sen har man naturligtvis spetsat till det hela för att göra det mer intressant för oss som tittar.

Jag gillar serien och gillar man den här typen av serier kommer man inte bli besviken. Chuck och Axelrod bjuder oss på en riktig åktur och jag njuter av varje sekund.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är en blandning av lite olika saker. Vi får bland annat en lektion i det språk man använder i finansvärlden. Vi får även korta profiler på de fyra huvudkaraktärerna. Utöver detta går man igenom serien och hur man gjorde och tänkte när man spelade in den. Intressant, även om många klipp och kommentarer dyker upp i flera av dokumentärerna, vilket blir lite irriterande när man ser dem efter varandra.

En störande detalj är att man fördelat allt extramaterial på alla fyra diskarna. Detta betyder att om man som jag ser extramaterialet sist måste man sätta i alla fyra diskarna under rätt kort tid för att se allt extramaterial. Det gillar jag inte!


TRE SAKER

1. En andra säsong börjar rulla i USA 2017.

2. Maggie Siff som spelar Wendy känner säkert de flesta igen från "Sons of Anarchy".

3. Damien Lewis fick sitt stora genombrott i "Homeland".


HANS-ÅKE LILJA (2016-12-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2016
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Street slang, Charactter profiled, Location, Character development & Shadows and light
RECENSERAT DENNA DAG (18/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KOMEDIERNA