Kom och skriv mig det näsan

FILMEN

Vem kommer inte ihåg Hedvig, hon som får lång näsa varje gång hon påstår att hon vet vad ett ord betyder fast hon inte har en aning? Vem kommer inte ihåg hur hon bodde där i sin trailer mitt i skogen? Vem kommer inte ihåg ugglan Helge som hälften av alla barn som såg serien var livrädda för? Förmodligen alla ni som är födda på 80-talet eller senare.

Vi som är födda i början av 70-talet minns definitivt Hedvig och Helge och alla gånger hon fick lång näsa. Serien var en stor favorit och även om jag inte mindes den i detalj var ett kärt återseende nu när den ges ut på DVD.

Ofta är det så med serier eller filmer man sett som barn, och gillat, att när man nu ser dem igen som vuxen är de helt plötsligt inte alls lika bra. När jag ser "Från A till Ö" nu inser jag dock att även om jag inte mindes den så bra som jag trodde så är den fortfarande riktigt bra. Jag mindes till exempel inte att det var för att hon fått en annullering ("annullering" förklaras i första avsnittet) av sitt hyreskontrakt som hon tvingades flytta ut i den gamla övergivna byggtrailern. Jag mindes inte att hela serien slutade med att Hedvig och Helge gav sig ut på en jordenruntresa.

Vad jag mindes var dock hur kul serien var och även om den idag alltså inte har samma genomslagskraft hos mig är den fortfarande väldigt underhållande och som förälder gillar jag barnprogram som samtidigt som de underhåller också lär barnen något.

I korta drag går serien ut på att Hedvig hör ett ord som hon inte förstår men istället för att erkänna det låtsas hon att hon vet vad det betyder. Problemet är bara att hennes näsa växer och blir drygt en decimeter lång varje gång hon låtsas. För att få den att återgå till sin normala storlek måste hon ta reda på vad ordet hon inte förstår betyder. Till sin hjälp har hon Helge som är en väldigt allmänbildad uggla som bor på taket till den vagn Hedvig bor i. När Helge inte kan hjälpa henne får hon leta reda på någon annan som kan. Till exempel förklarar dåvarande statsministern Olof Palme vad "demokrati" betyder. Varje avsnitt avhandlar ord på en speciell bokstav (med undantag för några avsnitt som tittar på flera bokstäver) och i varje avsnitt växer Hedvigs näsa tre gånger.

Hedvig spelas underbart av Birgitta Andersson och Bert-Åke Varg gestaltar Helge. Vi ser även Inga Gill som Hedvigs lite snorkiga syster Harriet. Även Pierre Lindstedt (som arbetsvagnsletare) och Stig Ossian Ericson (som levnadskonstnär) dyker upp titt som sätt för att hälsa på Hedvig.

"Från A till Ö" spelades in 1974 och har setts av barn allt sedan dess. Nu är det dags igen, i och med DVD-releasen, för dem som är barn nu att stifta bekantskapen med Hedvig och Helge och förhoppningsvis också läsa sig ett eller annat nytt ord…


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial


TRE SAKER

1. Jag var väldigt nyfiken på vilka ord de skulle ha hittat på för X, Y och Z och om de kunnat hitta tre ord på dessa bokstäver. Det hade de inte utan dessa tre bokstäver avhandlades i ett och samma avsnitt och de ord som Hedvig då fick lära sig var "xylofon", "ymnigt" och "zoologi".

2. I slutet av varje avsnitt presenteras de tre ord Hedvig lärt sig i avsnittet och då visas en stillbild som illustrerar ordet. Passa på att titta närmare på dessa stillbilder. De är nämligen inte alls stillbilder utan skådespelare som står så stilla de bara kan…vilket de inte alltid lyckas helt med.

3. Detta är en box med två DVD:er (som tidigare kunnat köpas var för sig) på vardera två skivor och det känns skönt att nu kunna inhandlar hela serien i en box. För vem skulle nöja sig med att endast köpa hälften av avsnitten?


HANS-ÅKE LILJA (2007-11-21)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
RECENSERAT DENNA DAG (10/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA