Uppdrag: Rädda Gotham

FILMEN

Som superhjältefan är det bara att acceptera att DC:s film- och tv-universum är en enda röra där väldigt lite sitter ihop. Samtidigt är multiuniversum något som är del av både DC:s och Marvels världar. Det är något som Marvel har börjat lufta på senare tid och något som DC redan varit inne och nosat på. I Arrowverse kulminerade allting med "Crisis on Infinite Earths"-crossoveräventyret 2020 där man kunde skymta DC-karaktärer från både film och andra tv-franchiser i ett och samma sammanhang och i den kommande "The Flash"-filmen kommer saker och ting skakas om och parallella universum vara en naturlig del av det hela.

Så röra eller inte, det är så det är. Lyckligtvis finns det godbitar både här och där och orkar man bara själv hålla isär de olika världarna så kan man bara luta sig tillbaka och njuta. "Titans" har med sina två tidigare säsonger etablerat sig som en hård och bra gestaltning av i synnerhet Batman-universumet i och med att original-Robin, numera Nightwing, Dick Grayson (Brenton Thwaites) är huvudpersonen.

Den här gången förflyttas äventyret till Gotham. Staden är, inte oväntat i en enda röra. Batman/Bruce Wayne (Iain Glen) har flytt staden efter att Robin/Jason Todd (Curran Walters) på egen hand jagat fatt på på Jokern och fått betala med sitt eget liv, vilket lett till att Batman för första gången brutit sin kod och slagit ihjäl Jokern i Arkham Asylum. Bruce lämnar över ansvaret till Dick med uppmaningen: Var en bättre Batman.

En ny kriminell aktör syns i Gotham. En man med röd mask som går under namnet Red Hood. Via polischefen Barbara Gordon (Savannah Welch) får Dick veta att Gothampolisen använts sig en extern konsult som kanske kan vara behjälplig. Det är ingen annan än psykologen Jonathan Crane/The Scarecrow (Vincent Kartheiser) som assisterat polisen direkt från cellen i Arkham Asylum. Så småningom ska det visa sig att Red Hood i själva verket är Jason som på något mystiskt sätt återuppstått och att han numera är en spelpjäs i en djävulsk plan som Crane driver för att en gång för alla krossa Gotham.

Att Crane/Scarecrow är den stora skurken är helt klart intressant. Det har han inte varit i någon annan filmatisering av Batman-universumet tidigare. Det är en fullfjädrad psykopat vi har att göra med, det är det ingen tvekan om.

Resten av Titans-gänget har följt med till Gotham och använder sig av Wayne Manor som bas. Koriand'r/Starfire (Anna Diop) plågas av visioner som får henne att söka upp sin fängslade syster Komand'r/Blackfire (Damaris Lewis) som har väldigt lite förtroende för människorna. Undantaget är Conner/Superboy (Joshua Orpin) som hon är väldigt intresserad av. Gar Logan/Beast Boy (Ryan Potter) är den i gruppen som reagerar mest på att Jason bytt sida. Även paret Dawn Granger/Dove (Minka Kelly) och Hank Hall/Hawk (Alan Ritchson) är temporärt i Gotham och i en helt annan del av världen är Donna Troy (Conor Leslie) i ett ingenmansland medan Rachel Roth/Raven (Teagan Croft) för söker väcka henne till liv.

Just liv och död är ett tema under säsongen som gör historien lite overklig även inom sina egna ramar. Nu kan man kanske inte kategorisera "Titans" som en jordnära och verklighetsförankrad serie från första början, men ibland blir det lite för overkligt för sitt eget bästa. Men det är liten bisak för i grund och botten gillar jag det jag får i serien. Säsongen är inte perfekt men serien sticker ut i superhjältemyllan, och än så länge räcker det för att mitt intresse ska bibehållas.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I denna film introduceras Tim Drake (Jay Lycurgo) som historiskt är den tredje varianten av Robin. Vilket även betyder att i någon sekvens kan man se tre "Robins" på samma gång.

2. För mig är det lite otydligt om det är allmänt känt eller inte i denna värld att Bruce Wayne är Batman eller inte. Det är i alla fall väldigt många som vet om det, tycker jag.

3. Säsong 4 har utannonserats men någon direkt ledtråd om vilken riktning den ska ha ges inte i sista avsnittet i denna säsong. Kanske fegade man lite?


ANDERS JAKOBSON (2022-01-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (50)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal, Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
RECENSERAT DENNA DAG (8/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA