Spännande upptakt - trist fortsättning

FILMEN

Upplägget är spännade värre. En dag faller alla barn under nio år i koma. Över hela världen. Under de kommande 10 åren föds alla barn medvetslösa. Var 12:e timma skakar komabarnens kroppar av vansinniga konvulsioner, som om kroppens muskler behöver tränas. Men för vad?

Tom (James Van Der Beek, "Dawson" från "Dawsons Creek") kommer tillbaka till samhället efter en tid i fängelse. Han passerar ödelagda lekplatser - en liten del av en värld i depression. Han söker upp sin äldre bror som numera ägnar sitt liv åt att ta hand om sin son som är i samma koma som alla andra barn.

Men lagom till första natten - så lämpligt - vaknar alla barn, och är mordiska!

Här kan man säga att filmen dessvärre slänger bort hela den spännande upptakten och förvandlas till en ganska standardartad zombiefilm i "Night of the Living Dead"-stilen. Tom och en rad andra människor flyr medan zombiebarnen dödar allt de kommer åt - människor och bilar.

Naturligtvis kan det bara gå åt ett håll och det gör det.

Som om inte fallet vore nog hårt, så ges det absolut inga som helst förklaringar till vad som har hänt barnen, varför de är som de är. Det slinker in en ytterst luddig biblisk förklaring som bara förvirrar det hela ytterligare.

Tyvärr är det helt och hållet bortkastad tid att se "The Plague". Ett riktigt bottennapp.


EXTRAMATERIALET

Det finns ett kommentarspår med "filmens skådespelare och klippare", inte mer specificerat än så på omslaget, och jag känner inget som helst behov av att lyssna på vad de kan ha att säga.

Det finns också 18 minuter bortklippta scener. Egentligen borde man säga utökade scener, för det är faktiskt vad det handlar om. Här finns lite mer matnyttigt till storyn, men några direkta svar finns inte att hämta.


TRE SAKER

1. Det spelar ingen roll att James Van Der Beek är äldre och har en mörkare hårfärg, han är fortfarande den grubblande Dawson fullt ut. Många bilder i halvprofil där han ser funderande ut. Tjatigt!

2. Ofrivillig komik i skräckfilmer är alltid lika kul. Som när två personer hittat en låda oblater att festa på. Smaskigt!

3. Den kompletta titeln är "Clive Barker's The Plague", men den gamla "Hellraiser"-mannen har enbart producerat filmen... tillsammans med 13 andra. Tja, man måste ju hänga upp filmen på ett känt namn.


ANDERS JAKOBSON (2006-12-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Kommentarspår, bortklippta scener.
RECENSERAT DENNA DAG (3/2):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA