Den bästa säsongen hittills

FILMEN

Vi kan börja med att tala om omslaget. Som ni ser är inte Kenny med där och Butters har tagit hans ställe. Ja, i slutet av säsong 5 dog Kenny och återuppstod inte till denna säsong. Detta har stor betydelse för säsong 6 på många sätt. Inte minst storymässigt, men även på seriens struktur som plötsligt får lite mer karaktärer att jobba med.

Inledningsvis är det Butters som får hoppa in i Kennys ställe. Kyle, Stan och Cartman kör hårt med honom och när den nervösa Butters tvekar inför olika uppdrag och bus har de trumfkortet "Kenny skulle gjort det" att plocka fram. Detta betyder bland annat att Butters tvingas limma fast en pung på sin haka så att han kan vara med i ett freak show-program för att kamma hem ett pris till killarna.

Men till slut ledsnar de på Butters och sparkar honom som kompis och håller en audition för den lediga platsen i kvartetten. Till och med den pårökta handduken Towlie är med i slutspurten men det blir den speedade Tweek som blir den nya kompisen. I samband med detta beslutar sig Butters för att bli superskurk och skapar aliaset Professor Chaos för att sprida oreda i South Park, tills han inser att The Simpsons redan gjort alla bus han vill göra.

Mot slutet av säsongen lyckas Cartman dricka upp (!) Kennys aska, vilket innebär att hans själ hamnar i Cartman och det behövs en lång resa till Skottland (med otaliga Rob Schneider-filmer) för att bli av med själen och i det sista avsnittet dyker Kenny upp igen som ingenting har hänt.

Som ni kan se är det en mycket tydligare story som går över hela den 17 avsnitt långa säsongen denna gång och det gör tittupplevelsen så mycket starkare. Dessutom känns det som säsong 6 är mycket bättre animerad. Visst, det är samma stil som tidigare, men den känns lite mer avancerad och snyggare.

Trey Parker och Matt Stone passar på att fyra av några personliga vendettor mot kändisar de stör sig på, som mästerbantaren Jared som gick ned sjukt mycket genom att "bara" äta Subwaymackor, vilket inte var hela sanningen. Han hade även "aides", vilket skapar en viss förvirring i South Park. George Lucas och Steven Spielberg får ett par kängor för sina bearbetade versioner av sina filmer i ett "Raiders of the Lost Ark"-inspirerat avsnitt, men den som får mest skit är mediumet John Edward, som till och med utses till "The Biggest Douche in the Universe".

Det är ganska många filmreferenser i säsongen, allra mest i "The Return of The Fellowship of the Ring to the Two Towers", där killarna ska lämna tillbaka en "felaktig" kopia av "Sagan om ringen" till videokedjan Two Towers.

Säsong 6 är i mitt tycke den bästa säsongen hittills med en genomarbetad storyline, snygga animationer och ett bra flyt överlag. Dessutom har Parker/Stone blivit betydligt skarpare i sin satir och sina kommentarer till de ämnen som tas upp.


EXTRAMATERIALET

I numera vanlig ordning kommenterar Trey Parker och Matt Stone avsnitten på sitt kortfattade sätt, vilket betyder att vi får the meat and potatoes till historierna. Vi får även veta att avsnittet om George Lucas och Steven Spielberg kanske, kanske, kanske påverkade Spielberg att inte digitalt förändra "Raiders of the Lost Ark".


TRE SAKER

1. I den här säsongen finns även avsnittet "Asspen" där "Team America: World Police"-bekanta sången "Montage" figurerar för första gången.

2. Vinjetten och vinjettmusiken är återigen ändrad till en rolig variant, som även den förändras efter Professor Chaos intåg i säsongen.

3. I augusti släpps säsong 11 på DVD i USA. Med andra ord finns det betydligt mer att släppas i Sverige och jag hoppas att det sker inom kort.


ANDERS JAKOBSON (2008-06-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2008
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Kommentarspår.
RECENSERAT DENNA DAG (3/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA