Köttsugna zombies i tam standardfilm

FILMEN

Den italienska originaltiteln på "Zombie Flesh Eaters 2" är "Zombi 3", där så klart "Zombie Flesh Eaters" var "Zombi 2". Vilken var "Zombi" då? Jo, det var den italienska titeln på "Dawn of the Dead". Alltså har vi att göra med en filmserie som inte alls är uppföljare till varandra utan bara titelmässigt. Otroligt märkligt, som om "Arn" skulle ha hetat "Sagan om ringen 4" i Sverige.

I och med det finns det egentligen ingen anledning att jämföra med "Zombie Flesh Eaters" som jag på denna sajt kallat för "Tidernas bästa zombiefilm". Tvåan står sig nämligen platt mot mästerverket, trots att Lucio Fulci ligger bakom även denna film. Åtminstone halva. Han fick nämligen lämna inspelningen efter en stroke varvid Bruno Mattei ("Rats") och manusförfattaren Claudio Fragasso fick rycka in som regissörer. Kanske är det därför filmen är så svag, eller så hade Fulci helt tappat stinget 1988 när filmen gjordes.

Upplägget är det vanliga. I Filippinerna utför forskare experiment enligt ett hemligt uppdrag från militären med ett bakteriologiskt stridsvapen som kallas "Död 1". Vapnet är dock livsfarligt och forskarna avbryter experimentet. När det ska destrueras kommer ett gäng terrorister och stjäl det och givetvis smittas en av terroristerna under flykten, och "Död 1" får terroristen att först ruttna och sedan fortsätta sitt "liv" som levande död.

Trots att han infångas lyckas smittan spridas vidare, främst för att militären bränner kroppen och den smittade askan sprids över nejden och smittar både människor och djur. I fokus finns några militärer och en busslast tjejer som står emot zombiesarna samtidigt som forskarna och militärerna stångar sig blodiga i sin kamp om att kontrollera situationen. Forskarna vill ta fram emot ett botemedel och göra allting offentligt, medan militärerna hellre dödar allt och alla för att på så sätt stoppa smittan. Men har du sett en enda zombiefilm i ditt liv vet du att den gubben aldrig går, och så är det även i denna film.

Dialog och agerande är sedvanligt styltigt och dubbningen traditionellt osynkad. Ungefär som det brukar vara i italienska zombiefilmer och splattret/specialeffekterna får väl lite diplomatiskt bedömmas som godkända. Ingen magi direkt men helt klart godkänt enligt mallen.

"Zombie Flesh Eaters 2" är ingen klassiker direkt utan mer en ganska ooriginell zombiefilm som utan problem bänkar sig jämte andra ooriginella zombiefilmer.


EXTRAMATERIALET

Här finns trailers och lite bio-/filmografier och en slideshow att titta på. Inte så mycket att orda om.


TRE SAKER

1. I en scen kommer ett avhugget, men levande zombiehuvud flygande och attackerar en ont anande osmitad person. Lätt filmens mest ologiska och sämsta scen. Lucio Fulci tyckte själv att det var helt genialiskt påhittad och det han tyckte var bäst med hela filmen. Eh, va?

2. Zombiesarna i denna film kan både tala och sköta ett radioprogram...

3. Claudio Fragasso gjorde redan samma år (1988) själv "Zombi 4"/"Zombie Flesh Eaters 3", eller "After Death" som den också heter.


ANDERS JAKOBSON (2008-08-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Njutafilms
Tema: Zombies
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Originaltrailer, trailershow, biografier, filmografier, slideshow.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA