En klart godkänd inledning

FILMEN

"The Damned Thing" är först ut i säsong två av "Masters of Horror". Serien som tidigare visats på TV i USA har nu även släppts på DVD, dock inte i Sverige. Skillnaden med den här serien och många andra är dock att man här släpper varje (60 minuters) film för sig och sen först efter att alla finns ute släpper en box. Man ser alltså varje film som en separat film och inte direkt som en del i en serie när det gäller DVD-släppen.

Personligen har jag inga problem med det (förutom att det bli lite dyrare då) eftersom varje avsnitt är fristående och faktiskt påminner mer om en en-timmesfilm än ett avsnitt i en serie. Den amerikanske regissören Mick Garris ("Desperation" och "The Stand") sitter som spindeln i nätet och låter sen olika regissörer göra varsitt avsnitt.

Bakom "The Damned Thing" står Tobe Hooper, mannen bakom "Motorsågsmassakern" och den handlar om Kevin som när han var liten nästan sköts till döds av sin egen pappa, men som undkom i sista sekunden. Kevins pappa blev nämligen galen och hade ihjäl Kevins mor innan han till sist dödades av något övernaturligt.

Raskt flyttas vi fram drygt 20 år i tiden och Kevin har nu blivit sheriff i barndomsstaden och han bor dessutom kvar i sitt barndomshem, hur han nu klarar av det efter att ha sett sin mor skjutas till döds av hans far i köket. Kvar bor han dock och nu börjar han närma sig samma ålder som hans far var vid händelsen och den fråga Kevin måste ställa sig nu är om han kommer att gå samma öde till mötes som sin far och bli galen även han…

Kevin spelas av den mycket begåvade Sean Patrick Flanery som vi tidigare sett i "Young Indiana Jones" samt "The Dead Zone". Här är han lika bra som alltid och faktum är att han lyfter avsnittet lite extra. Annars är handlingen kanske lite tunn men å andra sidan har man inte sparat på krutet när det gäller specialeffekterna och det gillar jag.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består förutom ett kommentarspår också av två dokumentärer. En lite kortare som handlar om hur man fick till monstret i avsnittet, och en annan som mer generellt berättat om hur avsnittet blev till och hur inspelningen gick till.

Dessutom får vi också manuset till avsnittet samt ett bildgalleri. Ovanligt mycket extramaterial alltså för ett avsnitt i en TV-serie.


TRE SAKER

1. Det är lite synd att avsnitten inte är textade. Det hade behövts ibland.

2. En av de bästa specialeffekterna är när Kevin ska hjälpa en kvinna som varit med om en bilolycka. Ni kommer att förstå vad jag menar när ni ser avsnittet…

3. Ted Raimi dyker upp i rollen som stadens präst och han gör den riktigt bra.


HANS-ÅKE LILJA (2007-10-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Anchor Bay
Ljud: 5.1 Dolby Digital
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Building the Oil Monster: A look at the special effects, Texas Terror: The Making of The Damned Thing, Audio Commentaries, The Damned Thing Script & Photo Gallery
RECENSERAT DENNA DAG (5/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
KOMEDIERNA