Blodigt och naket

FILMEN

"Right to Die" är ett rätt intressant inlägg i debatten om huruvida man ska ha rätten att avsluta sitt liv om man drabbas av en olycka som försätter en i ett stadie där man behöver hjälp och omsorg dygnet runt. Nu kan väl inte "Right to Die" inte ses som ett seriöst inlägg i debatten utan mer en skräckis som tar konceptet lite längre.

"Right to Die" handlar om det äkta paret Cliff och Abbey. Cliff arbetar som tandläkare och har just blivit påkommen av Abbey med att ha en affär med sin sköterska Trish. Cliff har nämligen varit så klantig att han spelat in sitt snedsteg med mobiltelefonen och nu har alltså Abbey hittat den.

Efter en del skrikande och gråtande bestämmer de sig dock för att försöka igen. Tillsammans beger de sig ut på en liten weekendsemester och det är på väg hem från den som filmen verkligen tar fart. Cliff förlorar nämligen kontrollen över bilen som kör av vägen och börjar brinna. Cliff klarar sig med lite skrubbsår medan Abbey får ordentliga brännskador över hela kroppen och aldrig kommer att bli återställd igen. Hon kommer för resten av sitt liv ligga orörlig och i bästa fall kanske kunna kommunicera med blinkningar… om hon överlever över huvud taget.

Cliff som vet att Abbey inte vill leva sitt liv så kallar då in sin advokat för att få avsluta hennes livsuppehållande vård. Innan någon hinner göra något får dock Abbey hjärtstillestånd. Läkarna räddar henne men under den tid då hon var fysiskt död passade hon på att hemsöka Cliff, och det var inget kärleksfullt besök. Abbey är helt klart ute efter hämnd och när Cliff inser att hon kommer att få det i samma ögonblick hon dör bestämmer han sig för att trots allt låta henne leva… vad det än krävs.

"Right to Die" är en renodlad skräckfilm och den innehåller både gore, blod och en massa andra specialeffekter och faktum är att den är riktigt effektiv. Den lyckas både förskräcka och äckla mig när jag ser den vilket får ses som riktigt lyckat. Rob Schmidt har regisserat från ett manus av John Esposito och de båda har verkligen lyckats ta fram det bästa av historien. Dessutom ser vi Martin Donovan i rollen som Cliff och Corbin Bernsen (från "Lagens änglar") som hans hänsynslöse advokat vilket är ett rent nöje.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består föga oväntat av två dokumentärer. En som handlar om specialeffekterna som denna gång är extra intressanta vilket också gör denna dokumentär riktigt underhållande. Vi får också en mer allmän (men ändå väldigt välgjord) dokumentär om själva filmen.

Vi dessutom också ett kommentarspår, bilder och manuset till filmen. Fullmatat med andra ord.


TRE SAKER

1. "Right to Die" är rätt blodig men inte bara för blodighetens skull utan blodet fyller verkligen sin funktion här.

2. Det är riktigt kul att se Corbin Bernsen i något nytt igen. Han är faktiskt riktigt bra och han borde inte ha några problem med att få fler och större roller.

3. Det finns en del rätt vågade nakenscener i "Right to Die"…


HANS-ÅKE LILJA (2007-05-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Anchor Bay
Ljud: 5.1 Dolby Digital
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Burnt Offerings: Making of Right to Die, Flay-O-Trish: A Look Behind the Bloody SFX of Right to Die, Audio commentary with director Rob Schmidt, Storyboard gallery & Screenplay (DVD-ROM)
RECENSERAT DENNA DAG (5/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA