Diabolisk lek i passerad framtid

FILMEN

Det är alltid kul med framtidsfilmer som utspelar sig ett årtal som redan varit. "Helvetesjakten" kom ut 1982, utspelar sig 13 år senare 1995 och nu har det gått ytterligare 13 år. Det 1995 som skildras i filmen är totalitärtstyrt där "avvikande" sätts i fångläger för att omprogrammeras och bli världsmedborgare som lever efter principen: "Frihet är lydnad, lydnad är arbete, arbete är liv!"

Under förtexterna får vi se dokumentära bilder på upplopp och våldsamma protester där poliser och militärer klubbar ned vanliga människor. Just tre vanliga människor hamnar i den brutala Thatchers fångläger. Det är Paul (Steve Railsback) - en stark motståndare till den nya regimen som driver piratradio för att stärka moralen hos de "avvikande" som fortfarande är kvar i samhället, Chris (Olivia Hussey) - en kvinna som bara råkade vara på fel plats vid fel tillfälle och Rita (Lynda Stoner) som misstänks vara prostituerad, vilket hon menar att hon inte är.

Thatcher (Michael Craig) får genast en oplockad gås med Paul och försöker knäcka honom, men Paul är segare än de flesta och står stadigt kvar med oförändrat självförtroende.

Första hälften av filmen förädlar bilden av Thatchers fångläger som en plats där man gör vad man blir tillsagd och där prygling och alla andra former av förtryck är en del av vardagen, men den bygger också upp inför Helvetesjakten som tar upp andra hälften. Thatcher har nämligen bjudit in några vänner ur eliten till en sannerligen diabolisk lek. Fyra fångar väljs ut som villebråd till en jakt med valfritt vapen. Givetvis hamnar de tre vi stiftat bekantskap med bland dessa och får rusa ut i djungeln med fyra blodtörstiga jägare efter sig. Om de överlever lovar Thatcher att de ska bli fria, men det är ju knappast troligt under förutsättningarna. Eller?

Jag tycker att premissen för den här filmen är ganska bra, men den är inte så väl genomförd (varför jag anser att en remake inte skulle vara någon dum idé). Det går ju ganska lätt att räkna ut hur det ska gå och vägen dit blir inte speciellt spännande med moderna ögon.

Upplägget med ett totalitärt samhälle är förstås inte originellt, men ändå ett bra filmkoncept. Det är ju inte helt otänkbart, men samtidigt inte alls sannolikt. Thatcher är en bra filmskurk och med tanke på när filmen gjordes misstänker jag att karaktärsnamnet inte är någon slump, men filmen är en australiensisk produktion så det är kanske bara jag som associerar vilt.

Hjälteparet Paul och Chris är varandras kontraster. Han är killen som skiter i allt i sin kamp om frihet medan hon är en lite småmesig "jag skulle inte varit här"-tjej. Vad jag kan minnas har jag sett Olivia Hussey i två andra produktioner, dels i nyårsklassikern "Ivanhoe" där hon spelar Rebecca och i "Stephen King's It" där hon spelar Bill Denbroughs komatosa fru. Samtliga roller är ganska mesiga så det är väl egentligen ingen överraskning att hennes agerande går i samma stil även här.

Trots att det märks tydligt att budgeten inte varit direkt enorm har man lyckats mycket bra med ett par riktigt smaskiga splattereffekter - bland annat möter varulvskannibalen (se Tre saker) sitt öde på ett sannerligen brutalt sätt.

Det bästa med filmen är nog att jag får lite vibbar av kultfilmen "The Running Man" under jaktscenerna, men det är ingen i "Helvetesjakten" som fäller några one-liners likt Arnold Schwarzenegger. Det kanske är det som saknas?


EXTRAMATERIALET

Originaltiteln är "Turkey Shoot" men filmen är även känd under titlarna "Escape 2000" och "Blood Camp Thatcher" så bland extramaterialet får vi titelsekvensen med de andra titlarna.

Vidare ett par gallerier med videoomslag, affischer och stillbilder samt originaltrailer.

Det finns även ett kommentarspår med regissören Brian Trenchard-Smith som jag misstänker är ungefär fem år gammalt. Det första Brian gör är att beskriva filmen som "a trainwreck" då budgeten och inspelningsperioden halverades precis innan inspelningsstarten, vilket försvårade produktionen avsevärt.

Han säger även att australiensiska recensenter inte fattade skämtet och fortsätter sedan med att mena att filmen både är en parodi på och hyllning till exploationsgenren.

Angående namnet Thatcher så får man dra sina egna slutsatser... Det räcker gott för mig.

Känns som ett bra kommentarspår, Brian Trenchard-Smith är behaglig att lyssna på och ganska rolig. Det här kan jag tänka mig att lyssna på i sin helhet vid ett annat tillfälle.


TRE SAKER

1. Filmmusiken är gjord av Brian May. Ja, inte den Brian May, utan en australiensisk filmkompositör med samma namn. Tur det, annars skulle nog Queen-mannen skämmas än i dag.

2. Ett "vapen" som en av jägarna använder sig av är ett varulvsliknande "freak" med kannibaltendenser som han hittat på en cirkus. Varulvskannibalen ser helt absurd ut och töntar till filmen avsevärt.

3. Vid två tillfällen under jakten kommer fångarna över skjutvapen som de genast slänger ifrån sig. Hur dumma får man vara?


ANDERS JAKOBSON (2008-10-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Alternativ titelsekvens, kommentarspår, gallerier, trailers.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA