Inte unik, men snabb, rolig & romantisk

FILMEN

Jag gillar verkligen Patrick Dempsey, men det är helt och hållet baserat på hans insats i "Can't buy me love" som var en film jag levde mycket med under en tid. När det gäller Dempseys kontemporära insatser så har jag inte hängt med så mycket och bara sett några enstaka roller. Jag har förstått att han gjort succé i "Grey's Anatomy", men den har jag inte sett alls.

Hur som helst bjuder Dempsey i "Brudens bäste man" på precis det jag vill se från honom - en charmig och rolig figur med alltid en snabb replik redo att avfyras. Han spelar Tom som lyckats uppfinna en "kaffekoppskrage" som gjort honom ekonomiskt oberoende för livet. Han påminner lite om Hugh Grant i "Om en pojke" när han mest glider runt i vardagen och har nya tjejer varje dag. Han har hittat på en komplicerat regelsystem som tjejerna får foga sig i, och varken några tankar på att stadga sig eller konceptet om äkta kärlek finns på Toms karta.

Vid sidan av alla dessa sängkamrater har han en långt vänskapsförhållande med Hannah (Michelle Monaghan) som sträcker sig 10 år bakåt i tiden. De är bästa vänner och känner varandra utan och innantill, så till den mildra grad att när Hannah reser till Skottland under sex veckor blir Toms liv totalt annorlunda och han kommer så småningom fram till att han har starkare känslor för henne än vad han erkänt tidigare.

Alltså är det dags att verkligen säga vad han tycker, men när Hannah kommer tillbaka från Skottland har hon med sig en man. Hon har träffat Colin (Kevin McKidd) som är rena drömprisen och det är till och med så att de ska gifta sig - om två veckor. Samtidigt som Toms hjärta smulas sönder ber Hannah honom att vara hennes brudnäbb och Tom tackar ja, för hur ska annars kunnde övertyga Hannah att han är mannen i hennes liv på två veckor?

Att Tom blir brudnäbb istället för bestman lägger grunden för en viss komik i filmen, men det roliga ligger i replikerna och i några slapstickscener, bland annat en riktigt rolig sådan - med repris - på en restaurang som får mig att skratta högt.

Det är ett vansinnigt högt tempo i filmen - vilket kan beror på att den utspelar sig i New York, stan som aldrig sover, eller verkar stå stilla - så man slungas direkt in i karaktärernas liv och under den första halvtimmen får man massvis med information. Jag gillar det.

Ingen kan väl påstå att upplägget är speciellt originellt. I bakomfilmen menar de att det unika är det manliga perspektivet, att det är en man som får hjärtat krossat och får kämpa för att vinna tillbaka sin kärlek. Jag vet inte - jag tycker mig ha sett det förut. Och filmen utvecklar sig efter en given formel, där den "goda" och "onda" slåss om samma flicka. Problemet för Tom är att Colin inte är "ond" - han är snarare alldeles för bra, vilket gör att Tom får anstränga sig extra mycket med ett roligt resultat.

"Brudens bäste man" är helt klart en av de bättre romantiska komedier jag sett på senare tid, och lite av förklaringen till varför den blivit så bra kan ligga i att regissören Paul Weiland är från England. Men å andra sidan är några av de främsta insatserna på hans meritlista ett par avsnitt av "Mr Bean"... Nej, förklaringen ligger i skådespeleriet. Dempsey är helt underbar, Monaghan ljuvlig och sen är det kul att se McKidd i en komedi.


EXTRAMATERIALET

Utöver regissören Paul Weilands kommentarspår finns det två minidokumentärer och två borttagna scener.

De borttagna scenerna finns det inget att orda om. Det handlar kanske mest om två alternativa scener skulle man kunna säga.

Den första dokumentären "Save the date: The making of Made of Honour" är en renodlad, men kort making of med kommentarer av regissör, producent och skådespelare. Tämligen kortfattad men ändå småtrevlig på sitt sätt.

I den andra "Three weddings and a skyline" får vi möta filmens produktionsdesigner med fokus på de tre bröllop som är med i filmen. Vi får höra om hennes tankar kring allt från färgscheman till lampor. Just produktionsdesign är sådant jag sällan tänker på när jag ser en film, för det är väl först när något ser bedrövligt ut som man reagerar på det.


TRE SAKER

1. Filmen inleds med Tom och Hannahs första möte 10 år tidigare på college och på något magiskt sätt har man lyckats få skådespelarna att se just 10 år yngre ut. Patrick Dempsey ser ut som han precis kommit från inspelningen av "Can't buy me love".

2. Den legendariska regissören och skådespelaren Sidney Pollack spelar Toms pappa, som själv också har en omsättning av kvinnor. Detta blev hans sista filmroll. Han dog tidigare i år.

3. Originaltiteln är "Made of Honour", en ordlek med uttrycket för brudnäbb; "Maid of Honour". Det måste skapat en viss panik i Sverige där filmtiteln snarare är en ordlek baserat i "bestman", vilket egentligen inte är korrekt. Men jag klagar inte på den svenska titeln, den funkar.


ANDERS JAKOBSON (2008-10-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin romantisk komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Romantisk komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Sony
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Kommentarspår med regissör Paul Weiland, Minidokumentärer, Borttagna scener
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (9/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÃ…N NOVEMBER
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA