Yrkesmördande småbarnsföräldrar

FILMEN

Vid första anblicken ser "The Contract" ut som en rätt tråkig film. Även om omslaget känns helt rätt efter att jag sett filmen tycket jag innan att det såg rätt intetsägande ut. "The Contract" är dock allt annat än tråkig. Filmen som för övrigt är en så kallad independence-film (vilket innebär att det inte är några stora bolag som finansierat den) är historien om det udda paret Mikey (Cuba Gooding, Jr) och Rose (Helen Mirren).

Mikey och Rose är mor och styvson men även älskare i ett bisarrt incestförhållande. Deras förhållande är ett av de konstigaste jag sett på film. Hur som helt livnär de sig som yrkesmördare, framgångsrika sådana för övrigt. När Rose får obotlig cancer bestämmer hon sig dock för att lägga av. Samvetskvalen inför att möta Gud blir allt för stora.

De bestämmer sig för att ta ett sista jobb och sen dra sig tillbaka och det är då hela deras tillvaro ställs på spel. De hyrs nämligen av gangsterbossen Clayton (Stephen Dorff) för att ta livet av hans fru. Så långt är allt i sin ordning men när de väl är på plats och ska utföra sitt uppdrag föder gangsterbossens fru Vickie (Vanessa Ferlito) barn och Rose kan inte döda henne. Hon hjälper istället henne att föda och tar sedan, mot Mikeys vilja, med sig mor och dotter för att rädda livet på dom. Helt plötsligt befinner sig Mikey i rollen som yrkesmördande småbarnsförälder…

Filmen är snyggt gjord och skådespelarna känns verkligen engagerade och de gör alla väldigt bra ifrån sig. Speciellt Stephen Dorff är otroligt bra som den hänsynslösa Clayton men även Cuba Gooding, Jr och Helen Mirren är mycket bra. Tyvärr är jag inte så förtjust i Vanessa Ferlito men här gör hon en av sina bättre roller och man får faktiskt medkänsla för hennes rollfigur.

Så, med andra ord, låt inte det lite intetsägande omslaget lura er att inte se "The Contract". Filmen är mycket sevärd och efteråt kommer ni även att uppskatta omslaget.


EXTRAMATERIALET

I extramaterialet får vi en bakom kulisserna-film som är sådär. En del av den 12 minuter långa dokumentären går åt att berätta varför man har med en zebra i filmen… Delar är dock rätt intressanta.

Vi får även en trailer och kommentarer av Lee Daniels som regisserat filmen.


TRE SAKER

1. Filmens originaltitel är "Shadowboxer"… Borde inte en svensk översättning vara på svenska?

2. I rollen som Dr. Don ser vi Joseph Gordon-Levitt som de flesta förmodligen känner igen som Tommy Solomon i "Tredje klotet från solen". Kul att se att han vuxit upp.

3. Goodings rollfigur Mikey är inte speciellt talför. Faktum är att han inte har mer än 37 repliker i hela filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2007-01-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1)
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Trailer, Making of och kommentarer av Lee Daniels
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA