Själva definitionen av ordet pladask

FILMEN

Det finns ett argument som jag tror kan användas i försvar för den här filmen; det är en ungdomsfilm. När jag nu sågar den - vilket jag skoningslöst kommer att göra - kan jag tänka mig att någon tänker just "äh, släpp det där - det är ju bara en ungdomsfilm". Men det är infantilt att argumentera på det sättet. Skit kommer alltid att vara skit, oavsett vem eller vilka skiten riktar sig till. I just kultur riktad mot barn och ungdomar har vi många gånger accepterat alldeles för mycket som varit direkt undermåligt.

"Trekant" är historien om Micke som blir dumpad för att hans tjej Veronica är lesbisk. Veronica träffade han på gymnasiet genom tjejkompisen Faye som försökte para ihop dem via ett gruppknull där alla tre skulle ingå. Det gick sådär bra, gjorde det. Efter sitt break up blir Micke nostalgisk och funderar på vad som egentligen hände med Faye.

Det finns inget förmildrande, inget snällt och inget intressant att säga om "Trekant". Regin, klippningen, färgsättningen, manus, dialog och skådespelare faller alla vad jag antar är själva definitionen av ordet pladask. Vad som är ett försök att använda vardags- och indiebetonad berättarteknik för att formulera en häftig och smygporrig ungdomsfilm blir till något av det fånigaste jag sett.


EXTRAMATERIALET

Novellfilmen (kortfilmen) som filmen bygger på är samma historia i kortare format. Sheila & the Insects framför låten "Maude" i en musikvideo med klipp från filmen.


TRE SAKER

1. "Trekant" har vunnit en del priser, och man har även betonat (på hemsidan) att den gjordes med noll kronor i budget. Varför de fått pris förstår jag inte riktigt. Att man gjort filmen utan budget är ingenting som ursäktar slutresultatet.

2. I filmen klipps då och då animerade scener in som en del i originalhistorien. De animerade scenerna är signerade produktionsteamet Kompost och är riktigt rara.

3. För den som istället vill se en riktigt bra film om ungdomar och sex och trassliga situationer rekommenderar jag "Mysterious skin", där Joseph Gordon-Levitt gör en magnifik skådespelarinsats.


JOAKIM JOHANSSON (2008-11-23)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 16:9
Extramaterial:
Trailer, novellfilm och musikvideo.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA