5 myror är fortfarande fler än 4 elefanter

FILMEN

"Fem myror är fler än fyra elefanter". Bara titeln säger ju hur genialiskt denna TV-serie är. Samma känsla genomsyrar sen hela serien och det är ofta en liten knorr på det de förklarar. Magnus Härenstam är den arrogante besserwissern som oftast har fel. Brasse Brännström spelar den sprallige okunnige filuren som trots allt förstår mer än han tror, även om det tar ett tag, och Eva Remaeus är kittet som håller ihop allting. Hon är den som alltid är förnuftig och som får förklara för killarna vad som gäller. De tre kompletterar dessutom varandra otroligt bra.

I varje avsnitt får vi lära oss om en bokstav och en siffra. Dessa har sedan vävts in i mer eller mindre underfundiga sketcher där allt som ofta Magnus lär Brasse något om just den bokstaven eller siffran som är aktuell i just det avsnittet. Det som är så finurligt med "Fem myror är fler än fyra elefanter" är att det trots att det är ett barnprogram faktiskt lär barnen något. Man har lyckats få fram ett koncept som gör det roligt att lära. Roligast är naturligtvis sketcherna men det är även mycket sång som varvats med skämten. Sen har vi ju förstås lattjolajbanlådan (namnet som får alla stavningsprogram att säcka ihop totalt) där Magnus och Eva ska plocka ut ett djur som inte hör ihop med tre andra. De har sina teorier och Brasse har sin.

Boxen innehåller efter vad jag lyckats fått fram hela serien, det vill säga man jobbar sig igenom hela alfabetet samt siffrorna 1 – 20. Dessutom får vi också se lucköppningen från den julkalender med samma namn som gick 1977. Det lustiga med denna är att deras kalender inte hade siffror utan bokstäver istället. Dessutom öppnar man luckorna efter den siffran som just det programmet handlar om och inte i den ordningen de finns i alfabetet vilket gjorde det omöjligt att veta i förväg vilken lucka som skulle öppnas.

Seriens svaghet, åtminstone hos dem som är barn idag, är just det faktum att serien trots allt är över 30 år gammal och i och med det också har animeringar och en stil som är mer än 30 år. För oss som var barn på den tiden är just detta enbart nostalgi men bland dem som är vana med dagens barnprogram finns definitivt risken att de avfärdar serien av just den anledningen.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består endast av skriven fakta om själva programmet och om pedagogiken som används. Inte speciellt intressant dock…


TRE SAKER

1. Inslaget när ett barns namn skrivs ut bokstav för bokstav är det som jag tycker är överlägset roligast. Här får vi namn som Östen och Öllegård. Dagens ungar sitter helt oförstående…

2. I ett inslag tycker jag mig se en väldigt ung Tilde de Paula. Jag är dock inte säker…

3. Sällan har väl ett TV-program lekt så totalt med bokstäverna. Jag har aldrig sett något liknande och kanske är det därför serien fick pris som "Det bästa svenska barnprogrammet genom tiderna" 2006.


HANS-ÅKE LILJA (2008-11-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Tema: Svenska tv-klassiker
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Extramaterial:
Fakta om programmet och pedagogiken det använder
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA