Nedförsbacke från början till slut

FILMEN

"Original Gangsters" börjar som en kuppfilm när fyra banditer ledda av hjärnan Leonardo (Jordi Mollà) under spektakulära former rånar en mexikansk bank. Redan innan poliserna hunnit fatta vad som händer sitter de på ett plan på väg mot Argentina med siktet inställt på ett bekymmersfritt och ekonomiskt oberoende liv på någon vit sandstrand.

Men först måste de tvätta pengarna, och det är nu allt går fel. Vid en ekonomisk transaktion med en hårdför gangsterboss hantlangare öppnar okända män eld och försvinner med varenda dollar. Detta faller inte gangsterbossen i smaken, och efter att statuera exempel genom att avrätta Leonardo ställer han därför ett ultimatum till de överlevande hjältarna: skaffa tillbaka stålarna illa kvickt eller börja räkna hålen i skallarna era.

De tre underhuggarna måste nu arbeta tillsammans för att reda på vart pengarna tagit vägen och vem som sitter på dem. Filmen har nu lämnat kuppstadiet långt bakom sig och utvecklas istället till en panikartad jakt, fylld av snabba klipp, häftig musik och ett stiliserat bildspråk.

Detta låter kanske spännande, men sanningen är att "Original Gangsters" trots sina försök att vara den mest adrenalinstinna actionfilmen den här sidan millenieskiftet inte lyckas leverera en historia som matchar intensiteten i dess stil. Berättelsen är tämligen enkelspårig, och även om sinnesslö action i 180 knyck kan vara nog så underhållande blir filmen faktiskt en smula långtråkig då vi sett precis allt förut.

För att rättfärdiga den enkla och uttjatade storyn slänger man i elfte timmen en twist i ansiktet på åskådaren, men denna lyckas bara göra filmen sämre, då den rör något ingen med en normalt fungerande hjärna bryr sig om - karaktärsrelationerna. De anorektiska figurerna som befolkar "Original Gangsters" är rakt igenom karikerade och personlighetsfattiga, och vem som blåser vem, och vem som slutligen kammar hem alla dollars, är makalöst ointressant.

Inledningen är bättre än mitten av filmen, och mitten är bättre än slutet, sålunda. Filmen är, som jänkarna säger, en sjujäkla "downhill ride".


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Dialogen är på spanska.

2. Originaltitel är "Sultanes del Sur", och i USA är filmen känd som "Sultans of the South", medan vi i Europa förväntas relatera bättre till hopplöst generiska "Original Gangsters".

3. Tony Dalton, som spelar en av huvudkaraktärerna, skrev även manus för filmen.


JOEL FORNBRANT (2008-12-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA