Matt och David är roligast som sig själva

FILMEN

Jag har i mina tidigare recensioner av "Little Britain" gnällt på att Matt Lucas och David Walliams humor är alldeles för upprepande. De har sina karaktärer och varje karaktär har sin punchline eller rolighet och så upprepas det gång på gång i avsnitt efter avsnitt. Trots att en del nya karaktärer tillkommit till varje ny säsong så har formen bibehållits.

Tjatigt, tycker jag och skakar uppgivet på huvudet när andra hyllar deras genialitet.

Så när två nya DVD:s släpps i Sverige samtidigt som på ett eller annat sätt kliver bort från de traditionella säsongsuppläggen så blir jag åtminstone lite nyfiken. Kanske kan dessa släpp förändra min grunduppfattning om "Little Britain".

Nja, blir det direkta svaret på den frågan. "Little Britain - Live!" är som titeln förklarar en scenföreställning av programmet. Under nästan ett år turnérade duon och några extra skådespelare runt om i England och spelade för sammanlagt 800 000 människor. Inte illa.

I och med att Lucas och Walliams gör i princip alla roller så var jag lite fundersam hur det skulle göras smidigt i showen. Det blir visserligen en del snabba byten från karaktär till karaktär men det fungerar oväntat bra. Ibland binds sketcherna ihop - liksom i säsongerna - av Tom Bakers småmystiska kommentarer och allting görs ännu smidigare av att scenen har en videovägg som fond vilket enkelt och snabbt skapar de kulisser som krävs för sketcherna.

Visuellt är showen mycket smart genomförd. När det gäller sketcherna så poppar "alla" deras karaktärer upp, men bara en gång var - tack och lov - men i övrigt är det ungefär samma upplägg som vi är vana vid. Det är nyskrivet material dock, så det är inga repriser från säsongerna, men likväl samma punchline som man vet ska komma redan när karaktären kommer upp på scenen.

Jag har sett lite olika liveföreställningar med engelska humorgäng och det räcker egentligen att en karaktär kliver upp på scenen för att publiken ska jubla och skratta. Det är i sådana lägen humorgängen ska göra det oväntade med sina karaktärer, men det gör inte Lucas och Walliams utan de levererar det som förväntas.

Alltså inte så enorm skillnad mot de tidigare säsongerna.

"Little Britain - Abroad" var två specialprogram som sändes i samband med jul och nyår 2006. Här har Matt Lucas och David Walliams alltså tagit sina karaktärer utomlands, eller - ja, satt dem i utländska miljöer.

Som vanligt är det samma skämt fast i ny miljö, men sanningen är den att de nya miljöerna gjort det hela extra roligt. Dessutom har de bara plockat med de roligaste karaktärerna. Transvestitmännen är till exempel inte med.

Lou och Andy ska åka till Florida men kraschlandar på en ö. Medan Lou letar efter mat springer den "rullstolsbundne" Andy iväg till en resort och lever livet. Tjatmostern Vicky Pollard har hamnat i Thailändskt fängelse (där hon i min uppfattning kan stanna för gott) och får under rättegången "stöd" av sin mamma.

Galenpannan Anne hamnar både på Louvren och hos audiens hos självaste påven, medan "kunden-har-alltid-fel"-Carol ska försöka underhålla semestrande engelsmän i Spanien.

Och så vidare. Jag måste säga att "Little Britain - Abroad" hör till det bättre jag sett av Lucas och Walliams, så det var lite av en positiv överraskning.


EXTRAMATERIALET

Båda utgåvorna har mer extramaterial (tidsmässigt) än huvudfilm, och det är i stil med säsongsboxarna som också varit fullmatade med godis.

Det lustiga är att jag tycker bättre om Matt Lucas och David Walliams när de är sig själva än när de gör sina karaktärer. De är helt enkelt sköna figurer som verkar både sympatiska och intelligenta.

På "Live"-DVD:n finns det tre klipp av det slaget, dels en bakomfilm till förberedelserna inför turnén och en bakomfilm gjord i samband med liveinspelningen men sedan finns det också en helt separat film som heter "Little Britain's Big Swim". Den är visserligen gjord under turnéns gång, men har ingenting med showen att göra. David Walliams får för sig att simma över engelska kanalen för välgörande ändamål - en mäktig uppgift som mindre än 10% av de som försöker klarar av. Under nio månader tränar han teknik och uthållighet och förbereder sig så gott det går inför dagen då han ska simma.

Dokumentären är som en magnet som naglar fast mig vid tv-rutan. Initialt, när jag ser att filmen är 60 minuter lång, så tvekar jag om jag ens ska ta mig igenom den, men efter bara några minuter är det kört. Jag kan inte sluta titta och faktum är att jag tycker DVD:n är köpvärd enbart för denna fängslande dokumentär... Hur det går ska jag så klart inte säga, men den måste ses, så är det bara.

Det finns ett 20-tal minuter med bortklippa scener ur dokumentären och resten av extramaterial består av alternativa scener från showen och en liten film med Lou och Andy.

När det gäller "Abroad"-DVD:n så är känns det som extramaterialet hade passat bättre på "Live!"-DVD:n för de stora beståndsdelarna är nämligen väldigt kopplade till den. Dels får vi en timslång dokumentär om när Lucas och Walliams tar sin scenshow till Australien - där vi bland annat får se hur de fick ändra om vissa skämt som refererade till olika företag och personer så att de blev Australienvänliga, och dels en specialversion av liveshowen framförd i samband med den årliga Comic Relief i England. Under 45 minuter får vi ett urval av sketcherna där vissa roller görs av olika brittiska kändisar - bland annat Russell Brand, Katie Moss och Jonathan Ross.

I övrigt innehåller DVD:n några borttagna scener och en trailer för Comic Relief. Båda skivorna innehåller dessutom kommentarspår.


TRE SAKER

1. Kul att det improviseras lite i liveföreställningen. Ibland går de ifrån manuset så långt att de får problem att komma tillbaka till rätt ställe.

2. Det känns som "Little Britain" har extramycket audience participation i sin liveshow, och de som faktiskt kommer upp på scenen må ångra det när de kliver av den...

3. I en av de borttagna scenerna från "Abroad" gör de faktiskt det där som jag efterfrågat - kliver ifrån sitt vanliga punchlineformat. Just typiskt att scenen skulle tas bort då...


ANDERS JAKOBSON (2008-12-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Making the tour, Lou & Andy in Blackpool, Fatfighters scene, Little Britain's Big Swim, Making the DVD, Deleted scenes.
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Little Britain Down Under, Deleted Scenes, Little Britain Live does Comic Relief, Comic Relief trailer with Lou and Andy.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA