Idén som blev en kalkon

FILMEN

Jag har just sett ”Skeletonman” och det är lätt att konstatera att de som gjort filmen har en hel del vilja men rätt lite kunskap. För även om regissören Johnny Martin dyker upp i rätt många filmer på IMDB är ”Skeletonman” framför allt en amatörfilm.

Själva iden om ett gammalt indianspöke, som i sin jakt på skalper har ihjäl allt i sin väg, skulle kanske ha funkat om man gjort det på rätt sätt. Här slarvas det dock bort, gissningsvis på grund av för lite pengar, okunnighet eller både och.

Man har tagit alla klyschor som finns i skräckfilmen värld och blandat friskt. Vi har en grupp elitsoldater som ska ta sig ann ett indianspöke. I gruppen har vi naturligtvis de kaxiga grabbarna, vi har den ärrade och erfarne ledaren, några tjejer som är med mest för att se söta ut och ett spöke som är oövervinnligt. Känns det igen? Tänkte nästan det.

Detta i sig betyder dock inte automatiskt att det blir en dålig film. Vad man här gör för att sänka filmen är följande:

Man har en mördare som ser ut som en av mina gamlal Big Jim-gubbar. För er som inte vet vem Big Jim var kan jag berätta att han var en actionfigur för killar som fanns på tidiga 80-talet. I ”Skeletonman” har spöket en alldeles för stor huva, vilket gör att ha mest ser ut som en komisk variant av Big Jims ärkefiende.

Filmen är också väldigt ryckigt klippt och i vissa fall helt obegriplig. Vid ett tillfälle springer en av soldaterna i skogen för att i nästa sekund sno en lastbil som står parkerad vid vägkanten. Visst, han flyr, men det känns lite underligt att han, som är mitt ute i skogen, helt plötsligt snor en lastbil... Man har även speedat upp hastigheten på filmen i vissa sekvenser vilket får till följd att det ser väldigt onaturligt ut när personerna springer. Jag kan heller inte låta bli att tycka att det ser ut som om vi får se samma scener två gånger vid några tillfällen, vilket känns väldigt billigt.

Tyvärr har man, ovanpå detta, inte lyckats få tag på bra skådisar. De mest kända är Michael Rooker och Casper Van Dien vars största meriter är medverkan i ”Cliffhanger” och ”Starship Troopers” samt en biroll i ”Beverly Hills”. De övriga är rent ut sagt bedrövliga.

Med andra ord har man försökt gjort en skräckfilm och fått en lagom underhållande kalkon…


EXTRAMATERIALET

I extramaterialet får vi en bakom kulisserna-film och här syns det väldigt tydligt att filmskaparna är otroligt stolta över sin film. Efter att ha sett filmen blir det dock lite pinsamt att lyssna på hur dom berömmer sig själva och kommer med påståenden som ”What’s there not to like”.


TRE SAKER

1. Det är lite kul att se att hur mycket de än skjuter utan att det påverkar spöket fortsätter de skjuta. Kanske tror de att de siktar dåligt…

2. I Tyskland verkar man ha lite samma uppfattning som jag om filmen. Där är den listad som en komedi och har texten ”Here lives the spirit of Ed Wood” på DVD-omslaget.

3. Det känns lite hårt att säga det men det bästa på den här DVD:n är faktiskt en trailer för filmen ”Adrift” som jag ser fram emot att få recensera lite längre fram.


HANS-ÅKE LILJA (2007-01-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1:78:1
Extramaterial:
Bakom kulisserna-film och trailer
Köp filmen hos:
Delning:

RECENSERAT DENNA DAG (14/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA