Suggestiva ambitioner - segt resultat

FILMEN

Då och då händer det att folk vill visa upp egeninspelade videofilmer för en. Det är en modern motsvarighet till forna tiders eviga diabildsvisningar. Det är högtider och semestrar och det är segt och oredigerat och egentligen endast intressant för de som är med i filmen. Vi andra döljer våra gäspningar och spelar intresserade.

Det dokumentära i sig är möjligen intressant, men en dokumentär är egentligen inte bra förrän den filtreras genom ett dramaturgiskt filter och blir mer regisserad, mer skriven än verkligheten. Det är tricket bakom en riktigt bra dokumentär. En inklippt bild som inte alls hör hemma kan förändra en hel scen till exempel.

Nu är "Trigger Man" ingen dokumentär, men jag antar att regissören, manusförfattaren och klipparen Ti West eftersträvat en dokumentär känsla, men vad han åstadkommer är något som liknar just en hemmafilm där han filmat tre killar som går och går och går och går och går och går i skogen. Trots en kort speltid på 80 minuter känns filmen minst dubbelt så lång då det är väldigt många partier som tar extremt lång tid på sig att spelas klart. Om man nu kan kalla det ett spel när en kille sitter på en trästam och en ligger på en sten samtidigt som de väntar på den tredje. I flera minuter. Utan dialog, och egentligen utan miljöljud.

Enkelt sammanfattat handlar det tre killar som drar ut i skogen för att jaga hjort, men när de tar en paus (ungefär halvägs in i filmen, då de hittills bara gått och gått) så skjuter någon först den ena, och sen den andra och så blir det bara en vandrande kille kvar. Och en skjutande galning.

Vid det här laget – om man inte somnat av tristess – tror man kanske att filmen ska blir lite mer spännande, men nu handlar det mest om att den sista killen smyger och smyger och smyger istället för att gå gå gå fram till det lätt antiklimaktiska slutet.

På sätt och vis kan jag förstå vad Ti West haft för ambitioner. Han har velat göra en suggestiv film, men resultatet är bara en seg amatörsmörja med lite splattriga effekter som enda egentliga behållning.


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial finns det två kommentarspår att lyssna på och det känns som det inte är något jag ämnar göra. Däremot tittar jag på en Q&A där Ti West och hans crew svarar på frågor. Eller: Ti West svarar på frågor, de andra står mest bredvid.

Han berättar lite om att det var en lågbudgetfilm (nähä?) som på sätt och vis skrev sig själv när de kom till inspelningsplatsen, som han tydligen nyttjat i några av sina tidigare filmer.

Höjdpunkten är en lång anekdot om hur polisen kom till inspelningsplatsen med dragna vapen och vägrade tro på att det var en filminspelning på gång...


TRE SAKER

1. Vad gör man när ens kompis blir skjuten i huvudet och dör på stört? Jo, man försöker peta tillbaka hjärnan så klart... Rena "Bad Taste"-tricket.

2. Tyvärr, måste jag säga, så får jag ändå ett positivt intryck av Ti West i extramaterialet. Han är en entusiastisk person, så det är lite tråkigt att han fått till en så seg film.

3. Det är förstås inga kända skådespelare i filmen, och de som har en liten resummé verkar har spelat i samma filmer och tv-program allihop.


ANDERS JAKOBSON (2008-12-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarspår med regissören Ti West, kommentarspår med skådespelarna, Q&A, bildgalleri, trailershow.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (17/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA