Proffsig, sympatisk underhållning

FILMEN

Robert Wells: tveklöst en oerhört talangfull musiker, en sympatisk person och på något vis kapabel att bära den där knepiga frisyen år efter år.

Rhapsody in Rock: tveklöst en högklassig underhållning där Wells och ett antal musiker blandar och ger, likt ett extremt skickligt coverband och som blivit en av Sveriges största musikexporter utan att man egentligen tänker på det.

Det har blivit dags för Robert Wells att sammanfatta det som varit i en maffig dokumentation som nästan sträcker sig över tre timmar. DVD:n är indelad i tre delar; "China 2008", "Stockholm 2008" och "Best of Rhapsody 98-07".

Kinadelen är inspelad i samband med sommar-os i Peking och detta var 23:e gången Wells var i Kina. Det är ju en rätt imponerande siffra måste jag säga. Jag undrar vad kineserna attraheras av. Liksom Stockholmsdelen (inspelad på "Waxholm Kastell" (?) enligt menyn) så är konserterna ganska raka. Under tidigare år har de varit olika teman (pirater, James Bond, disco etc) vilket man kan se i den sista Best of-delen.

Formen på samtliga delar är lika, det är både kortare och längre utdrag ur konserterna varvade med intervjubitar med Robert Wells, där han berättar om allt möjligt, från hur Rhapsody en gång föddes till specifika detaljer kring de olika showerna.

Förutom musiken har Rhapsody in Rock alltid haft en del humoristiska inslag, som i denna dokumentation är ganska nedtonade. I Stockholmsdelen är Mikael Tornving med och i en sketch spelar han nöjesreporter som intervjuar Charlotte Perrelli varpå löpsedlar dyker upp på en bildskärm bakom dem, och i Best of-delen finns en av Robert Gustafssons otaliga Tony Rickardsson-imitationer, och denna är en av de roligaste.

För mig, som Kiss-älskare sedan barnsben, är höjdpunkten Kiss-medleyt som avslutar Stockholmsdelen. Eftersom det är låtar jag kan utan- och innantill så glädjer det mig att höra så pass välarrangerade tolkningar. Alla små detaljer är på plats, så att till och med Gene Simmons skulle bli förtjust.

I sin helhet är Rhapsody in Rock kanske ingen underhållningsform jag skulle betala pengar för att se, men det går inte att ta miste på den professionalism som ligger bakom och den musikglädje Wells klinkar fram på de svarta och vita tangenterna.


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial finns tre korta collage med klipp indelade i kategorierna "The show", "Classics" och "Lounge" där den sista är framträdanden i en mindre ensemble.


TRE SAKER

1. Kul med en Wells-logga i Kiss-stil under Kiss-medleyt.

2. Här näst ska Robert Wells leda ett lag i nästa omgång av "Körslaget".

3. Fredrik Lindström gjorde en gång en tv-serie som hette "Ingesson" där Robert Wells Trio var husband och just de låtarna de spelade - lite jazzigt stuk - var ruggigt bra. Min stora dröm är att dessa ska släppas på skiva, alternativt - och ännu hellre - att "Ingesson" ska släppas på DVD.


ANDERS JAKOBSON (2008-12-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 5.1, 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Rhapsody in Rock - The show, Rhapsody in Rock - Classics, Rhapsody Lounge
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
THRILLERNA