Tät fransk thriller om komplex situation

FILMEN

"Donnie Brasco" är en ypperlig film, som jag hoppas att alla har sett, om en FBI-agent som undercover infiltrerat maffian och finner sig i en situation där allting gått för långt.

Jag tänker lite på "Donnie Brasco" när jag ser franska "Gangsters", även om upplägget egentligen inte direkt är lika. Här har polisen Simon (Richard Anconina) iklätt sig rollen som rötägget Franck och håller på att etablera sig i den undre världen, med en egentlig uppgift: att avslöja ett par korrumperade poliser som samarbetar med buset.

Dessvärre går allting för långt och Franck finner sig i en sits där det enda som kan hända är att han blir tillfångatagen, misstänkt för sju mord och stöld av diamanter till ett värde av 80 miljoner euro. Efter ett samtal med den polischef som styr hans uppdrag så tas beslutet att han ska fortsätta att spela sin roll in i det sista, oavsett vad som händer.

"Gangsters" lyckas väldigt bra med att skildra en komplex situation utifrån många synvinklar. Som tittare är det inte alls uppenbart vilka poliser Simon vill avslöja. Alla har egenskaper som gör dem misstänkta och Simon måste försöka få någon att försäga sig, samtidigt som han inte kan försäga sig själv eller den kvinnliga polis (Anne Parillaud) som iklätt sig rollen som Francks fnaskande flickvän, som Simon i själva verket har riktiga känslor för.

Som sagt är det en mycket komplex situation som är det centrala i filmen, men filmmakarna lyckas väl genom att varva upp narrativet med flashbacks som fyller på detaljer efter hand. Tempot i filmen är också mycket bra, det går snabbt som attan i början och man sugs direkt in i storyn. Ett bra skådespeleri hjälper också till att cementera den här filmen som en riktigt bra thriller. Anne Parillaud (känd som Nikita i filmen med samma namn) beröms i ett citat på baksidan av omslaget och står i fokus på framsidan, men det är ju helt klart Richard Anconina som är den stora stjärnan i filmen. Han gör en mycket bra insats, där han - apropå "Donnie Brasco" igen - påminner lite om en ung Al Pacino.

Är du en sådan som drar dig undan från filmer med franskt tal så bör du tänka om och ge "Gangsters" en chans - en väldigt bra och spännande film.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Det är kanske lite svårt att se på vår lilla bild av omslaget, men nog ser Anne Parillauds huvud ett par nummer för stort ut i förhållande till resten av kroppen...?

2. Filmen avslutas med "vad hände med karaktärerna sen?"-information i textformat, vilket känns som totalt onödig information. Visst har man investerat lite i karaktärerna, men att veta vem som flyttade hit eller dit och vem som fick cancer och så vidare känns mest överflödigt.

3. Filmens ledmotiv är modernt men har ett speciellt el-pianoljud (eller vad det nu kan vara) så direkt kastar mig tillbaka till 60-/70-talet. Tänk ledmotivet till "Snobbar som jobbar" fast i modern tappning.


ANDERS JAKOBSON (2009-05-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Letterbox 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:

RECENSERAT DENNA DAG (23/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA