Bästa independentfilmen under 2007?

FILMEN

"Hard Candy" kommer nog att vara en av de bästa independentfilmerna som släpps på DVD i Sverige under 2007. Den är spännande, den är intensiv och den är förbaskat bra.

"Hard Candy" handlar om fjortonåriga Haley som via som i ett chattforum kommit i kontakt med Jeff 32. De bestämmer träff och det står rätt tidigt klart att det är för att ha sex. Jeff har på något sätt lyckats få Haley att tro att det är en bra idé. De träffas och åker hem till Jeff där det börjar rätt oskyldigt men mer och mer går mot det oundvikliga. I det läget tuppar dock Jeff av och när han vaknar är han bunden vid en stol. Haley är nämligen inte den oskyldiga flicka hon ser ut att vara.

Det ska snart visa sig att allt är en skickligt iscensatt plan av Haley och snart kommer Jeff att få veta vad som händer när en galen fjortonåring ger sig efter vad hon tror är en pedofil…

"Hard Candy" är en intensiv thriller där man inte riktigt vet vem som är vad eller vem det är som är den förnuftige. Faktum är att filmen är så bra gjord att man emellanåt tror att det är Jeff som är ett oskyldigt offer och Haley som är en galning som egentligen borde sitta inspärrad. I nästa sekund förändras dock allt och man hejar helt plötsligt på Haley och man vill att hon ska vara ännu grymmare. Mycket bra gjort filmens skapare.

Man har även lyckats göra en bra film som, utan att bli en pekpinne, tar upp ett så viktigt ämne som pedofili, vilket inte är det lättaste man kan göra.

Vad gäller skådespelarna så är både Patrick Wilson (Jeff Kohlver) och Ellen Page (Haley Stark) okända för mig men ack så bra de är. Speciellt Ellen gör sin roll så bra att man nog får konstatera att hon har en väldigt stor del i att filmen är så bra som den faktiskt är. Då filmen till 95 procent utspelar sig hemma hos Jeff är det inte många andra skådespelare med i filmen men i det här fallet gör det inget. Patrick och Ellen fixar denna film galant själva.

Det enda negativa med filmen är att man inte direkt får någon förklaring till varför Haley gör det hon gör. Man kan ana sig till några olika anledningar men lite mer tid skulle man ha lagt på att förklara varför hon gör det hon gör.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet för "Hard Candy" kan man inte klaga på trots (eller kanske på grund av) att det är en independentfilm. Vi får bland annat en bra bakom kulisserna-dokumentär där man går igenom allt från hur de fick idén till filmen, castingen och hur man gjorde filmen.

Vi får även borttagna scener, trailer och två olika kommentarspår. Ett med manusförfattaren och regissören och ett med skådespelarna Patrick och Ellen.

Innan alla inslag varnar man dessutom för att man ska ha sett filmen innan man ser extramaterialet. Mycket bra. Ofta när man ser extramaterialet avslöjas det för mycket om man inte sett filmen men detta är nog första gången jag sett att de varnat för det.


TRE SAKER

1. En sak jag reflekterat över är hur ofta extramaterialet saknar textning, så även här. Jag behöver inte ha textning för att förstå men ibland kan det vara svårt att uppfatta allt som sägs.

2. Hela inspelningen var avklarad på 18 dagar. Jag vet inte exakt hur lång tid det brukar ta att spela in en film men nog känns 18 dagar som rätt lite?

3. Det finns en kastreringsscen i filmen som fortfarande får mig att rysa av obehag. En av de obehagligaste scenerna jag sett och då är det ändå inte värst mycket blod med.


HANS-ÅKE LILJA (2007-01-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Creating "Hard candy", Minifeaturette: controversial "Confection", kommentarer av regissör och manusförfattare, kommentarer med skådespelarena.
RECENSERAT DENNA DAG (1/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA