Dalgliesh lämnar landsbygden

FILMEN

Till en början känns "Smak för döden" som en annorlunda Adam Dalgliesh-deckare. De tidigare fyra filmatiseringarna av P.D. James romaner har utspelat sig någonstans på vischan, men denna utspelar sig nästan helt och hållet i London, närmare bestämt i området Paddington. I sakristian i en kyrka hittas två män mördade. Den ena är nyligen avhoppade politikern Sir Paul Berowne och den andra en uteliggare. Båda har fått halsen avskuren.

Redan innan denna dramatiska scen har vi fått se Sir Paul i ett möte med Dalgliesh då de uppenbarligen är vänner. Sir Paul oroar sig över anonyma hotbrev han fått och ber Dalgliesh titta på dem. Vi har även fått se hur Sir Paul i smyg närvarat vid en incident där hans frus brors flickvän (!) – som även varit anställd hos Sir Paul – drunknat.

Sen utvecklar sig "Smak för döden" enligt klassiskt P.D. James-mönster då utredningen i princip helt och hållet koncentrerar sig kring Sir Pauls hus där hans gamla mamma Lady Ursula och hans fru Lady Barbara bor. Men den spretar även ut lite och snuddar vid Barbaras bror, hennes kända älskare och Sir Pauls dotters pojkvän, marxisten Ivor Garrod som Dalgliesh är tämligen övertygad om ligger bakom hotbreven. Vi tittare har även sett Garrod smyga runt, precis som Sir Paul, i samband med drunkningsincidenten.

Men "Smak för döden" står ändå ut i mängden av Dalgliesh-historier då den faktiskt är annorlunda, inte minst i den minst sagt rafflande finalen som lyckas bättre med både spänningen och actioninslagen än liknande scener i tidigare filmatiseringar.

Glädjande nog är skådespeleriet oväntat jämt i "Smak för döden". Tidigare miniserier har dragits med en eller två skådespelare som gjort riktigt illa ifrån sig, men här är det bra. Till med stundtals lite imponerande som när familjens Berowne husa – som för övrigt har en av de tristaste frisyrer jag sett – får ett utbrott.

Det börjar ta sig.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. I den här storyn har Dalglieshs torra, men trogna medhjälpare Massingham ersatts av Kate Miskin. Till skillnad från Massingham, som enbart verkade existera på jobbet, får vi en betydligt större insikt i Miskins liv utanför polisarbetet.

2. Filmatiseringen chockar med både en naken kvinnokropp och ett par lik som i Dalgliesh-mått mätt är rena gore-orgierna.

3. Till skillnad från de tidigare filmatiseringarna som hoppat lite fram och tillbaka bland P.D. James böcker kronologiskt sett så var "Smak för döden" den senast utkomna boken om Dalgliesh när den filmades. Endast två år skilde från bokpubliceringen och tv-sändningen.


ANDERS JAKOBSON (2009-08-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Spiderbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (16/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA