Amerikansk skräck i norsk skog

FILMEN

Det kanske allra mest knepiga med den här norska filmen är att den inte känns speciellt norsk. Hade de inte varit för att dialogen är på norska så skulle man lätt kunna missta den för en amerikansk skräckis, för det är ganska uppenbart att filmskaparna har pluggat klassiska amerikanska skräckfilmer på heltid.

Filmen utspelar sig 1974 - av någon okänd anledning - och skildrar hur ett kompisgäng (ett par och två syskon) är på väg någonstans långt ut på vischan för ett upplevelse långt trevligare än den de faktiskt är med om. När de stannat vid en skabbig vägkrog och varit otrevliga mot lokalbefolkningen, dröjer det inte länge innan de först blir överfallna och sen indragna i en diabolisk lek där några vansinniga jägare använder dem som byte.

Ett inte helt originellt upplägg. Förutom uppenbara jämförelser med klassiker som "Motorsågsmassakern" och "The Hills Have Eyes" tänker jag även på "Five Across the Eyes" och "Trigger Man".

Jag skulle verkligen vilja gilla "Rovdyr" och på sätt och vis beundrar jag hantverket - det är tydligt att det finns en sorts tilltalande entusiasm hos filmskaparna som märks bäst genom den närvarande kameran - men filmen har inte med sig något nytt till survivor-genren. Det är ju här det genuint norska skulle kommit in och givit filmen det lilla extra, men vad man gjort är en amerikansk film - i Norge.

Budgeten har möjligen inte varit den största man sett, men man har ändå lyckats väl med en begränsad kassa. Ett par specialeffekter är riktigt bra, medan andra är billigare lösningar, det vill säga extrema närbilder à la italienska skräckfilmer från 70-talet.

Skådespeleriet varierar. Visserligen utspelar sig filmen till större delen i skogen utan några dialoger och repliker där skådespelarna istället får förmedla panik, skräck, desperation, förvirring och så vidare, vilket funkar hyfsat bra, men när det handlar om rena dialogscener innan helvetet brakar lös så känns det inte lika kul. Problemet är att man inte riktigt känner för karaktärerna, och ännu mindre känner man för jägarna som man inte får någon information om alls.

Vad vill man egentligen ha sagt med "Rovdyr"? Ja, det enda jag kan komma på är "vi kan göra en typisk amerikansk skräck utan vidare djup i Norge".


EXTRAMATERIALET

Omslaget missar helt att avslöja att det finns extramaterial på DVD:n, och dessutom ganska mycket. Det finns två kommentarspår att lyssna på, givetvis på norska, om man vill fördjupa sig lite mer i regissören, manusförfattaren och kameramannens tankar.

Det kan man även göra i en halvtimmeslång "behind the scenes" som också är på norska, så klart, men dessvärre utan text. Anstränger man sig ordentligt - om man nu inte har väldigt lätt för att förstå norska - så hänger man med hjälpligt i filmen, men det hade verkligen inte skadat med ett textspår för det känns som det som sägs är intressant. Av det jag snappar upp så bekräftas det att det inte finns något direkt djup i filmen, att de inte skrev in några vändningar i plotten utan att det bara handlade om att ta en grupp människor, kasta in dem i en otäck situation och köra.

I övrigt pratar man om allt från inspelning till marknadsföring till specialeffekter till lansering. Vi är liksom med från idé till premiär och återigen tycker jag att det är trist att det inte finns någon text.

En samling "outtakes" verkar varva både bloopers och borttaget/alternativt material. Till detta finns även en trailer (avslöjar lite för mycket tycker jag), en tv-spot (mildare variant av trailern) och en teaser som faktiskt spelades in långt innan filmen gjordes och alltså innehåller material som inte är med i filmen. Kul.


TRE SAKER

1. Filmen klockar in på 1.16, vilket är riktigt kort för att vara en långfilm. I bakomfilmen berättar klipparen att den första versionen var ungefär 1.50 så det är rätt mycket som trimmats bort. Dessutom fattar jag det som att man lagt till en ny början på filmen.

2. Regissören Patrik Syversen långfilmsdebuterar med "Rovdyr". Tidigare har han ett par skräckkortfilmer bakom sig, som vi får se lite klipp ur i bakomfilmen.

3. Hans manuskollega Nini Bull Robsahm gör en av de mest irriterande karaktärerna i filmen och är nästan först att dö, i en sekvens som har en riktigt bra specialeffekt.


ANDERS JAKOBSON (2009-08-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Atlantic
Tema: Vårt grannland Norge
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Behind the scenes, Outtakes, Trailer, Teaser, TV spot, Commentary tracks
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (1/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA