Från irriterande till spännande

FILMEN

När "Fringe" kom förra året presenterades serien som en modern version av "Arkiv X" och visst, det var lätt att se likheterna: en specialgrupp av FBI-agenter jobbar med fall av övernaturlig och oförklarlig karaktär, och någonstans i bakgrunden ruvar en mystisk organisation eller konspiration.

Jag följde serien en handfull avsnitt när den började visas men ledsnade snabbt på grund av att avsnitten var så likartade och allting var så enkelt upplagt. Det var alltid den första personen gruppen letade rätt på som var skurken och allting hängde alltid ihop med gammal forskning som en och samma person drivit i forntiden.

Vi backar lite. Huvudperson är unga FBI-agenten Olivia Dunham (Anna Torv) som i pilotavsnittet kallas in när ett flygplan landat med samtliga döda. Med sig har hon sin kollega och älskare John Scott (Mark Valley) och kollegan Charlie Francis (Kirk Acevedo). Uppdraget leds av Agent Phillip Broyles (Lance Reddick) som förklarar att händelsen är en i raden av oförklarliga händelser som går under namnet The Pattern - Mönstret. Hastigt och lustigt skadas John Scott av samma kemikalie som dödade passagerarna och svävar nu mellan liv och död. Den enda som kan rädda honom är forskaren Walter Bishop (John Noble), men han sitter inspärrad på mentalsjukhus sedan 17 år och det enda sättet att komma åt honom är få hjälp av hans son Peter (Joshua Jackson), som inte alls är pigg på att hjälpa till. Men Olivia, nu driven av mer än bara det yrkesmässiga, lyckas med det och John Scott kan botas. Men det visar sig att John spelat något sorts dubbelspel och dör - eller gör han det? - misstänkt som förrädare.

Agent Broyles startar nu en specialgrupp för just denna sorts fall och Walter Bishop, expert på fringe science - det vill säga forskning "i marginalen", får fria tyglar medan den cyniska och negativa sonen Peter får agera förmyndare och även "översätta" det Walter säger.

Så inleds "Fringe" och snabbt ska det visa sig att allt konstigt gruppen är med om har en koppling till forskning Walter gjorde, antingen själv eller tillsammans med kollegan William Bell, grundare till företaget Massive Dynamic, som också alltid verkar ha en koppling till allt som händer.

Man ska kanske inte leta logik i en serie som handlar om det övernaturliga och oförklarliga, men bredden på Walters forskning är totalt osannolik. Fox Mulder hade sina "what if?"-scenarion - här handlar det mer om att "i teorin kan man göra så, och nu har någon gjort det praktiskt, och därför måste Walter komma på hur man gör det". Ett aber är nämligen att åren på mentalsjukhus har skapat stora minnesförluster och ett tämligen irrationellt beteende, där Walter till exempel mitt i en obduktion kan bli oerhört sugen på kaffekaka. Bisarrt, men väldigt underhållande för tittaren. John Noble, som de flesta av oss kanske mest känner som Denethor i "Sagan om ringen" har pondus i sin "galna vetenskapsman"-roll, men framför allt glänser Joshua Jackson som alltid har en syrlig kommentar på lager, men samtidigt har en betydande roll i helheten.

Inledningsvis blir jag mest irriterad. Avsnitten liknar varandra, och man har - precis som i "Arkiv X" - den där förmågan att göra det geografiskt omöjliga och vara i flera olika städer och stater under en och samma dag och ändå lösa fallet innan det är sängdags. Det får ses som ett minimalt gnäll från min sida då detta är ganska vanligt i serier av det här slaget.

Först efter halva säsongen börjar det hända något. Plötsligt återkommer karakatärer och ett mönster uppenbarar sig. Walter Bishops inblandning blir tydligare och man börjar se en övergripande story. Allting blir betydligt mer spännande ju fler lösa trådar som knyts ihop. Mer eller mindre färska Anna Torv växer allt mer in i huvudrollen och relationen mellan far och son Bishop blir mer intressant. Det är en välbehövlig utveckling som förvandlar "Fringe" från en ganska blek och trist serie till något intressant.

Slutligen eskalerar allting och öppnar upp för fler spännande utvecklingar i framtiden, och jag är till och med riktigt spänd på fortsättningen. Det hade jag inte trott efter att en gång i tiden givit upp serien.


EXTRAMATERIALET

Det finns massor av extramaterial i boxen, utspritt på alla sju skivorna. Varje avsnitt har en "Decephering the Scene" som tittar närmare på en viss scen och i ett större perspektiv ger en bred titt bakom kulisserna. Några avsnitt har kommentarspår och borttagna scener och något som kallas "The Massive Undertaking" som är en lite längre bakomtitt.

Lustigt nog har vissa inslag försetts med en varning: "Spoiler alert! This piece contains crucial elements. Be sure to watch all of this season's episodes of 'Fringe' before accessing this piece.", något som inte hör till vanligheterna och självklart bör uppmärksammas på pluskontot. Bland dessa finns ursprungstankarna till serien, karaktärerna, vetenskapen bakom fallen i "Fringe" och specialeffekter. Det finns även lättare material som en produktionsdagbok, ett porträtt av en ko (!) som figurerar i serien och lite bloopers.

Tyvärr blir det lite lätt hattigt och på den första skivan är det mycket material som upprepas, men har man tid och ork finns det mycket att titta på.


TRE SAKER

1. I säsongens fjärde avsnitt introduceras en mycket spännande karaktär som heter "The Observer". Han figurerar kort i alla avsnitt visar det sig, även i de inledande avsnitten. Karaktären kunde även under seriens gång ses i publiken på bland annat "American Idol". Han har dessutom väldigt intressanta matvanor.

2. Serien är skapad av bland annat J.J. Abrams. Finns det då "Lost"-kopplingar? Ja - i ett avsnitt visas en flygbiljett upp, som så klart är med Oceanic Air, och musiken i serien är gjord av Michael Giacchino som även gör musiken till "Lost". Det hörs.

3. Mycket av spänningen i första säsongen ligger i att man aldrig får se den mystiska William Bell, förrän i finalens absolut sista scen och där har man plockat in en mycket lämplig skådespelare...


ANDERS JAKOBSON (2009-09-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 7
Utkomstår: 2009
Bolag: Warner Bros.
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Commentaries, Fringe: Deciphering the Scene, The Massive Undertaking, Dissected Files, Robert Orci's Production Diary, Evolution: The Genesis of Fringe, The Casting of Fringe, Gene the Cow, Behind the Real Science of Fringe, Unusual Side Effects, Fringe Visual Effects
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA