Galaxer i mina braxer

FILMEN

Med ett "Galaxer i mina braxer" flög Kapten Zoom in i TV-apparater över hela Sverige under 1976. Nu 33 år senare landar han i DVD-spelaren. Galaxerna i braxerna är de samma men det är ungefär så långt det funkar också. "Kapten Zoom" är helt klart en 70-talsproduktion som nu mest känns som om den kommer från en annan planet.

Historien vi får berättad är den om Kapten Zoom som sänds till jorden för att utforska den och se hur folk lever där. När han landar hamnar han i skogen och genomlever hela människans utveckling under fyra år och då i tron att planeten är obebodd. Sen just som han ska hämtas hem igen upptäcker han att det faktiskt finns människor på jorden, och att de bor i städer och hus. Det är med andra ord bara att börja om…

Zoom hamnar av misstag hos Liselott Blom från Bollunda som efter lite förvirring ändå tror på hans berättelse och låter honom bli inneboende. Resterade av de fem avsnitten vi bjuds på handlar om att Zoom upptäcker hur människor lever på jorden.

Till en början kan man frestas att tro att det är en förlaga till "Evas Funkarprogram" och till viss del är det kanske det. Tyvärr är som sagt serien en typisk 70-talsproduktion och idag känns den helt fel. Kanske kan man se den av sentimentala skäl men även om man bortser från det stela sättet Kapten Zoom pratar till barnen (som om de vore dumma vuxna) så känns det som om hela situationen är föråldrad. Liselotts hem ser ut som något ett barn stylat. Allt i köket är (och jag menar allt som sitter fast) knallorange. Jag kan inte tänka mig att ungarna av idag gillar detta. Kanske de mindre som inte förstår vad det handlar om utan bara ser en rolig gubbe som far omkring men det är nog de enda.

Innan jag nu såg "Kapten Zoom" mindes jag serien som bra men nu efteråt funderar jag på om det var för att jag inte förstod något av den 1976 eller om det helt enkelt inte fanns något bättre att se på den tiden. Nä, Kapten Zoom skulle nog fått vila i frid så man kunnat få minnas honom med värme.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Kapten Zoom har efter denna serie även dykt upp i serier som "Vintergatan 5a", "Vintergatan 5b" och "Tillbaka till Vintergatan".

2. En annan sak som starkt indikerar att serien är från 70-talet är att man i en scen kan skymta Zooms penis. Det hade aldrig hänt om den spelats in idag.

3. Signaturmelodin till serien måste vara en av de mest enerverade som gjorts. Hör själva här.


HANS-Ã…KE LILJA (2009-11-16)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÃ…N FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
MUSIKUTGÃ…VORNA