Seagal som den överjävliga hjälten, igen

FILMEN

Steven Seagal är känd för två saker: en oansenlig mängd actionfilmer (37 roller har han gjort på drygt 20 år) av kanske inte toppklass och att han är svenska kungens favoritskådespelare, en sanning (?) som är smått bisarr.

I "The Keeper" spelar han en meriterad och god polis som blir knäppt av sin smutsigare kollega som vill komma över de pengar polisparet ramlat över i samband med ett narkotikatillslag. Roland (Seagal) överlever otroligt nog och när kollegan söker upp Roland på sjukhuset får han själv bita i det sura äpplet då Roland istället har ihjäl sin kollega. "Du ska alltid ha sista ordet" säger kollegan innan han rasar ihop.

Lagom till han rehabiliterat sig kommer sjukpensioneringen som ett brev på posten, men lämpligt nog blir Roland uppringd av en gammal kompis från New Mexico som har ett privat uppdrag åt den forna polisen. Kompisens dotter Nikita (Liezl Carstens) lever farligt då lokala gangsters vill röva bort henne och nu lyckats knäppa livvakten. Roland plockar ihop allehanda vapen och far ned för att åta sig uppdraget, men direkt hamnar han i trassel med den lokala polisen som lovar att hålla ögonen på dem.

Roland kommer snabbt in i jobbet men lika snabbt lyckas gangsterna kidnappa Nikita, så han får ta fram det tunga artilleriet och styra upp situationen.

En ganska basic actionplot som man sett förr och Seagal har man sett göra rollen förut. Även om jag inte sett alla av de 37 roller han gjort så har jag sett tillräckligt många för att känna igen karaktären: den överjävlige hjälten. Seagal har aldrig varit de stora gesternas man - han har i princip samma ansiktsuttryck genom hela filmen, men samtidigt har han onekligen en viss pondus för den här typen av filmer. Det är riktigt underhållande att se honom läxa upp småskurkar med ett par snabba grepp och rappa slag. Actionsekvenserna är snabba och tempot överlag är högt och pådrivande.

Jag ska erkänna att jag hade laddat för rubriken "C som i Seagal" till den här recensionen, men "The Keeper" är ingen C-film. Det är egentligen ingen märkvärdig actionfilm heller för den delen, men den är klart underhållande för stunden, vilket egentligen är det enda man kan begära.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Rekord i stavfel och usel svenska på baksidan, vad sägs om "dom", "igjen", "i hop" och "innsidan"? Det sistnämnda ordet står till och med inom citattecken.

2. Steven Seagal har producerat filmen och troligen även varit inne och krafsat lite i manuset.

3. Seagal har för övrigt snittat tre filmer per år under sedan 2001.


ANDERS JAKOBSON (2010-01-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS-HD
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA