Allvar och skoj i trevlig blandning

FILMEN

Ganska nyligen kunde man se Claes Malmberg spela en rätt mesig typ i den tredje omgången av "Saltön" och jag satt framför tv:n och tänkte: "Det här är väldigt långt från Ronny Jönsson". Det är lite svårt att tänka sig att Malmberg en gång i tiden provocerade när man ser honom som ostronförsäljande toffel i skärgården.

Min egen bild av Malmberg har mest formats av hans tid som panelmedlem i Kanal 5:s klassiker "Måndagsklubben". Här blandades allvar och skoj på ett smart sätt, och det är den blandningen han tagit med sig till sin första egna helkvällsföreställning.

Den här DVD:n fångar den över två timmar långa föreställningen. Malmberg är inte ensam på scenen, han har pianisten Thomas Darelid och munspelaren Lasse Lagom med sig. Han inleder med att beskriva föreställningen som en "omvänd konsert" där låtarna är mellansnacket. Musikvalet är kanske det mest oväntade med föreställningen. Här är det inget skoj alls utan det är ganska lågmälda och fina visor med 100% seriöst innehåll. Lite oväntat men samtidigt en skön balans mellan de mer komiska inslagen.

Jag ska säga direkt att jag inte skrattar ihjäl mig åt showen, men den är trevlig och underhållande och framför allt på en högre nivå än en traditionell ståuppshow. Det blir aldrig några överdrivna gester, hysteriskt kackel eller skämt som är under bältet. Nej, Malmberg tar sig an ganska tunga ämnen som religion, rädslan för Islam, fysik (!) och manligt och kvinnligt och hittar en lite rolig komisk twist på det hela. Det märks att det är ganska personligt och i och med att Malmberg ofta bakar in politiska tankar som sammanfaller mina egna så gillar jag det rätt upp och ned.

Åter igen tänker jag på den provocerande Ronny Jönsson. Så det här är vad det blev av den slyngeln när han växte upp... Inte tokigt alls.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är en kort bakomfilm där Claes Malmberg berättar lite om tankarna bakom föreställningen och kramas länge med Magnus Härenstam som dyker upp i logen. Gulligt!


TRE SAKER

1. Föreställningens trevande inledning där det skylls på att ljuset kom igång fel känns efter ett tag inte så spontan. Den var nog planerad för att Malmberg skulle hitta någon i publiken att tjôta lite med under föreställningens gång.

2. Det blir varmt att stå och prata. Efter pausen har Malmberg bytt skjorta.

3. Citaten ur tidningsrecensionerna på omslaget ("...folk bara dog i bänkarna...", "...så mycket skratt...") indikerar en roligare show än det faktiskt är. Eller så är det en smaksak. Jag förväntade mig att skratta mer.


ANDERS JAKOBSON (2010-04-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Pan Vision
Tema: Stå upp
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bakom kulisserna
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA