Shan the Man levererar det förväntade

FILMEN

Jag har aldrig tyckt att Shan Atci varit speciellt rolig för han drar alltid samma skämt. Innan jag stoppar i skivan funderar jag på vad jag kommer att få och räknar med att få höra minst ett skämt om hur hårig någon i hans släkt eller en annan kurd är.

Japp, det skämtet kommer, ett par gånger dessutom. Vidare är i princip alla skämt om invandrarsvenskar - hur de är, hur de pratar, vad de gör och hur kurder skiljer sig från iranier och araber och förstås svennarna. Publiken, som består av kanske 90% invandrarsvenskar skrattar så de gråter, medan jag sitter likgiltig. Jag kan inte riktigt relatera till skämten, kanske för att de i munnen från en "svenne" skulle vara extremt fördomsfulla och rasistiska.

Varför är det så? Är det bara för att en invandrarsvensk drar skämt om invandrarsvenskar för invandrarsvenskar som jag tycker så? Är det inte så att en "svensk" ståuppare, till exempel Johan Glans drar skämt om svenskar för svenskar?

När jag recenserade kanadensiska Russell Peters så funderade jag en del kring detta. Jag nämnde till och med Atci som ett exempel på en komiker som byggt hela sin grej kring sitt ursprung, och problemet för mig är att det inte finns något mer än det. Igen: Jag har väldigt svårt att relatera till hans skämt och på något sätt känns det som jag skulle skämmas lite om jag skrattade åt något av dem eftersom jag uppfattar det som fult att skratta åt något fördomsfullt.

Kanske håller jag tillbaka mig själv genom att tänka så här och borde egentligen bara slappna av och skratta åt ett skämt som är roligt och inte tänka att det är fördomsfullt och att fördomar är fula, för även om jag skrattar åt något som är fördomsfullt betyder inte det automatiskt att jag är fördomsfull, eller hur?

Å andra sidan tycker jag Shan är lite gapig och sladdrig. Jag blir irriterad på att han använder "fucking" som en svordom för att det låter fånigt och tillgjort. På det positiva kontot måste jag dock säga att Atci är jämn i sitt framträdande, har ett bra tempo och verkligen får med sig publiken. Men mig får han inte med lika lätt.


EXTRAMATERIALET

Det finns en CD med showen på så man kan "lyssna var som helst". Bör funka ganska bra för det är inte så många visuella skämt.


TRE SAKER

1. Turnén är tydligt sponsrad av ett antal företag. Detta framkommer i och med att loggorna är tryckta på den backdrop som hänger bakom Shan och syns därför i varenda bild som är på honom. Först trodde jag att det var fejkat för att likna till exempel en sådan där sponsorvägg som fotbollsstjärnor intervjuas mot, i och med att företagen inte var kända för mig, men sen insåg jag inte det inte var så.

2. Det roligaste skämtet i showen, som jag faktiskt kan relatera till, är det om hur omöjliga nykära är på att avsluta telefonsamtal.

3. Ett av de inledande skämten om Darin är i och för sig roligt och välkomponerat. Även det om Zlatan... Fan, det kanske finns en del roligt här i alla fall...


ANDERS JAKOBSON (2010-05-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2010
Bolag: Nordisk film
Tema: Stå upp
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 16:9
Extramaterial:
Hela showen på CD
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA