Bland kemikalier och indiskt löshår

FILMEN

Jag irriterar mig på att den här filmen marknadsförs och listas som en komedi när det är en dokumentär. För mig är det som man skulle sälja ett äpple som ett päron. Nu är det visserligen en rolig och underhållande dokumentär, men en komedi är ju något helt annat.

Med det ur världen kan vi fokusera på "Good Hair". Chris Rock är ciceron i den här filmen som försöker bena (hoho...) ut vad som egentligen är "bra hår" och då bland USA:s svarta befolkning och i synnerhet kvinnorna i den. Rock sätter en personlig prägel som omsluter hela dokumentären när han berättar om hur en av hans döttrar kommit fram och frågat: "Pappa, varför har jag inte bra hår?". Med den frågan som utgångspunkt startar en resa som kommer med en hel del hisnande avslöjanden, i alla fall för en relativt hårointresserad herre som undertecknad.

Det man bär med sig efter den här filmen är att håret är otroligt viktigt, känsligt och heligt, så till den grad att låginkomsttagare ändå lägger ned absurda summor på det och håret kan vara en direkt anledning till om ett förhållande kommer att fungera eller inte. "Killen ska vara mycket speciell om jag ska blöta ned mitt hår", säger en kvinna i filmen.

Den första metoden till "bra hår" är det som kallas för relaxer, vilket jag antar är vad vi i Sverige kallar rakpermanent. Det går ut på att döda krulligheten i det naturliga afrohåret så det blir rakt och lugnt. En betydande kemikalie här är natriumhydroxid. En forskare demonstrerar vad natriumhydroxid gör genom att droppa lite på en kycklingbit och låta läskburkar vara nedsänkta i den under några timmar. Efter fyra timmar har burken helt lösts upp. Hanteringen av produkter med denna kemikalie är direkt farlig och de som använt relaxer i filmen vittnar om att känslan är som om hela huvudet brinner. Skönt!

Chris Rock tar oss sedan till nästa avgörande metod, vilket är användandet av löshår, vilket kostar tusentals dollars. Helst ska det vara indiskt hår, så fullt naturligt åker vi till Indien för att se hur håret "skördas" genom offerritualer och kriminella handlingar.

Genom hela filmen får vi höra om Bronner Brothers stora hårmässa i Atlanta där höjdpunkten är en stor showtävling som jag personligen skulle kategorisera som "extremt amerikansk". Vi får träffa de fyra tävlande under förberedelserna och slutligen se själva tävlingen. Detta bidrar till ett spänningsmoment i dokumentären vilket tillsammans med Chris Rocks personliga inramning, de informativa inslagen och massvis med kommentarer från både kända och okända amerikaner och amerikanskor gör att "Good Hair" är en utmärkt strukturerad film.

Att ha en komiker som Chris Rock som driven förgrundsfigur är ett genidrag i och med att Rock är oerhört snabbtänkt och kvick med roliga kommentarer och jämförelser, och verkar ha ett avslappnade inflytande på de han talar med. Det blir helt enkelt oerhört underhållande samtidigt som det är intressant och informativt.

Mycket mer än så kan man inte begära av en dokumentär. Jo, kanske skulle man kompletterat med en titt på vad som är "bra hår" hos männen, för det kan väl inte enbart vara kvinnorna som är så här fåfänga?


EXTRAMATERIALET

Till filmen finns ett kommentarspår med Chris Rock och regissören Jeff Stilson. Jag har provlyssnat lite men tycker inte att det verkade vara så värst spännande.


TRE SAKER

1. "So you go and see 'I am Legend' and when you leave you go 'I am bald'?" - Chris Rocks replik när en indier berättar om hur tjuvar klipper av kvinnors hår på biografer. Ett bra exempel på hur kvick och rolig han är.

2. Hemligheten bakom Salt-N-Pepas asymmetriska frisyrer, syns tydligt i videon till superhiten "Push it", var en omgång med relaxer som helt sonika brände upp håret på ena sidan av huvudet.

3. I en sekvens sitter några studenter och pratar om att de tror att det är svårt för en kvinna med naturligt afrohår att få jobb. En av studenterna har just naturligt afrohår och ser lite blek ut under sekvensen. Det är lustigt att det naturliga framställs som något onaturligt.


ANDERS JAKOBSON (2010-06-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA