En roadies liv under fem dagar

FILMEN

Efter ett par tunga produktioner ville den prisbelönta engelska filmskaparen Shane Meadows ("Dead Man’s Shoes", "This is England") ta sig an något lättare. Till slut landade allting i en five day feature där hela filmen gjordes för £48 000 under fem dagar. Resultatet blev "Le Donk & Scor-Zay-Zee" en mockumentär med Paddy Considine i rollen som Le Donk — en roadie med managerambitioner.

Vi följer Le Donk och hans rapartist Scorzayzee under fem dagar. Donk har blivit inkallad för att rodda lite vid en minifestival på Old Trafford Cricket Ground i Manchester med Arctic Monkeys som huvudband, eller "Arctical Monkeys" som Le Donk kallar dem. Ett filmteam lett av Shane Meadows följer dem för att göra en fly on the wall-dokumentär och Le Donk plockar med sig Scorzayzee med en förhoppning om att snacka in honom i spelprogrammet på något sätt, ett uppdrag Scorzayzee sköter rätt bra själv så småningom.

Hemma i Nottingham finns en höggravid före detta flickvän till Le Donk som när som helst kan föda, så det finns en risk att födseln och giget sker samtidigt. Men på plats i Manchester i en miljö som Le Donk menar finns i hans blod, går inte många tankar till ex-flickvännens stora mage.

Mockumentären är kul och man kan dra kopplingar både till "This is Spinal Tap" och "Bad News", men även "The Office" för Paddy Considines karaktär har vissa likheter med David Brent. Han har en enorm självsäkerhet, låtsas vara världsvan och har problem att se saker på något annat sätt än sitt eget. Considine vårdar karaktären bra och han blir både trovärdig och komisk.

I det stora hela känner jag dock att det nog inte hade skadat med några dagar till för produktionen, för historien känns inte riktigt komplett. Jag saknar någon vändning eller konflikt som hade gjutit lite mer liv i historien. Man tror att den ska komma när barnet föds, men det får inte riktigt den effekt som filmen hade behövt.

Men filmen duger helt klart och har goda chanser att få någon sorts kultstatus i framtiden.


EXTRAMATERIALET

Inget märkvärdigt, utan enbart trailers och biografier och filmografier över Shane Meadows och Paddy Considine.


TRE SAKER

1. Le Donk hälsar på ex-flickvännen när hon kommit hem från BB med barnet (vilket alltså ingår i den femdagarsperiod filmen skildrar), men det är ganska uppenbart inte något nyfött barn vi får se utan ett som är närmare halvårsgammalt. Jag trodde det skulle vara någon poäng med detta, att Le Donk dragits vid näsan på något sätt, men så var det inte.

2. Scorzayzee är en verklig rappare från Nottingham, som trots den komiska sida han visar upp här, i själva verket är väldigt seriös och politiskt engagerad. I samband med kriget i Irak skrev han en protestlåt med tydlig kritik riktad mot bland annat drottning Elizabeth och Tony Blair.

3. Filmen är till större delen improviserad kring en löst skriven historia och en rad människor spelar omedvetet sig själva i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2010-09-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Trinity Films
Ljud: DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailers, Filmografier, Biografier
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA