Snacka om att en sticka i fingret…

FILMEN

Vad som börjar som en lugn campingtur slutar på ett sätt som Polly och Seth aldrig kunnat ana. Det hela börjar med att de kidnappas av Dennis och Lacey som är på väg till Mexiko för att bli av med sitt knarkberoende och för att de är efterlysta. Lacey är helt förvirrad och när hon efter att de stannat vid en mack påstår att en man med taggar över hela kroppen ligger inne på toaletten och ber henne döda honom, är det först ingen som tar henne på allvar. Men när mannen överfaller Lacey blir det helt plötsligt en kamp på liv och död för dem alla. Instängda på macken tvingas gisslan och gisslantagarna samarbeta för att över huvud taget ha en chans att överleva.

Vad de drabbats av är någon form av parasit som ger sig på människor och livnär sig på deras blod. Människorna dör rätt omgående men då parasiten finns i hela deras kropp klarar den av att förflytta dem och det ser nästan ut som om de vandrar runt som något som mest påminner om zombies. Dock är de allt annat än levande…

Jag hade inte direkt några förväntningar på "Splinter" och blev därför positivt överraskad av vad jag såg. Jag tycker att man har lyckats riktigt bra med specialeffekterna, med några få undantag. Det som brister är när olika kroppsdelar (bland annat händer) springer runt själva och jagar Polly och Seth. För även om specialeffekterna håller någorlunda ser det rätt larvigt ut.

När det gäller skådespelarinsatserna är jag även där rätt nöjd. Alla utom Paulo Costnazo (som spelar Seth) är för mig helt okända. Costnazo har jag tidigare sett som Michael Tribbiani i TV serien "Joey". Här är det dock inte komedi som gäller utan något helt annat. Men som sagt, "Splinter" levererar, och jag gillade den.


EXTRAMATERIALET

Totalt bjuds vi på sju bakom kulisserna-filmer. Alla är relativt korta men ändå rätt intressanta. De avverkar allt från hur man gör en splinterpumpa till hur bensinstationen i filmen skapades. Vi får se hur stuntmannen förvandlades till en förvriden kropp som tagits i besittning av varelsen i filmen. Vi får se hur man gjorde det pyrotekniska och så vidare. Mycket bakom kulisserna för en så pass liten film.

Sen får vi även en trailer för filmen.


TRE SAKER

1. Det tog ett tag för "Splinter" att hitta hit. Redan 2008 släpptes den i USA.

2. En sak som jag retade mig lite på är en polis som dyker upp när de sitter fast på macken. Hon är där för att arrestera Dennis och i det läget kan jag acceptera att hon inte tror på något han säger, men när även gisslan säger åt henne att ta skydd borde hon kanske ha lyssnat, eller?

3. Om jag någonsin behöver amputera armen hoppas jag att jag mår lika bra efteråt som Dennis gör här.


HANS-ÅKE LILJA (2010-10-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.35:1
Extramaterial:
6 Featurettes, A look at Splinter och Original biotrailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (18/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA