Det absolut sämsta flera år

FILMEN

Det började med ett e-mail från Anders här på DVDKritik.se. "Yatterman" som jag åtagit mig att recensera "börjar bli lite gammal nu, dags att leverera." Jag började skriva på mitt svar:

"Jag har försökt att se den men jag pallar bara inte. Det är verkligen gjort för femåringar med damp. En kvart in var jag tvungen att stänga av för att inte få psykiska men. Jag såg större delen av extramaterialet för att få nåt gjort, och det var i stället skittråkigt. Hade jag haft tillgång till en 10-åring skulle jag kunnat använt mig av det men nu vet jag inte. Min flickvän har lovat att hjälpa mig att se den i ett svagt ögonblick men hon har svårt för 1. asiatisk film, 2. barnfilm, 3. högljudd fladdrande dampfilm med enerverande gälla röster, 4. robotar, 5. orealistisk action, och då blir det svårt att få i skivan i spelaren."

Här börjar jag fundera. Är det inte egentligen så att jag sitter och skriver recensionen där i mailet? Jag fortsätter:

"Japansk film är generellt bara så otroligt billig och deras överproduktion av anime, tv och film försöker allt för ofta leva på att man vräker på med blod, naket, klyschor och knäppa idéer utan att lägga ner något på själva hantverket. Låter högst, syns mest. Med den otroligt överskattade regissören Miike bakom spakarna får du filmen såld vad det än är. Har det ens gjorts en riktigt bra japansk film sen 'Battle Royale'?"

Jag har ändå en viss stolthet när jag skriver seriösa recensioner här, så jag kan inte ta för mig att bara halvtitta på filmen, eller snabbspola. Filmerna ska ses från början till slutet helt enkelt. Ett par gånger när jag stängt av en film efter en kvart eller så, så får man ofta kommentarer från folk att den blir bättre sen.

Men jag VILL inte se mer av "Yatterman". Det spelar ingen roll att omslaget ståtar med recensioner som givit 8,5 av 10 i betyg. Jag vill ge den första kvarten minus två tusen i betyg. Jag pallar inte att se den. Mitt liv kan bara bli sämre om jag ser den. Men jag måste. För man ska.

Jag lyckades övertala min flickvän. Vi satte oss i soffan. Den här gången tog det mindre än fem minuter innan jag ställde mig upp och sa: "Nej! Jag pallar inte!" men hon drog ner mig och tyckte att vi skulle titta vidare. Vi klarade oss till 25 minuter in, sen kom ett musikalnummer. Då fick det faktiskt vara nog, och då är det mer än 90 minuter kvar.

Det är bara så otroligt superbarnsligt att jag inte ens tror att barn tycker att det är roligt. Det ser ut som om produktionsteamet bakom "LazyTown" gjort ett avsnitt av "Pokémon". Grälla färger, töntiga kostymer och snubbelskämt som inte ens Stefan & Krister skulle ta med. Filmen är dock tillåten från 11 år, på grund av allt våld antar jag, så man missar målgruppen helt.

Det absolut sämsta jag sett på flera år. Tveklöst.


EXTRAMATERIALET

Ett tyvärr ganska extensivt extramaterial suger än mer tid av mitt liv. 40 minuter från inspelningen av filmen, samt diverse andra småklipp som säkert är av intresse för filmens alla fans. Mest intressant var i alla fall en featurette som visar hur en japansk tjej pressar fram en otroligt högfrekvent röst till en robot i filmen.


TRE SAKER

1. Regissören Takashi Miike står bakom några riktigt bra filmer, t.ex. "Ichi The Killer" men samtidigt några riktigt usla, t.ex. "Dead Or Alive". Eftersom han ibland gör filmer som är helt oförståeliga så räknas han som en "svår" regissör som filmkännare låtsas älska för att inte framstå som dumma.

2. "Yatterman" är baserad på en animeserie från 1977, som nyinspelades (nyanimerades?) 2008. Filmen ser i princip exakt ut som en filmad billig anime så den poängen går förlorad.

3. Miike jobbar otroligt mycket. Han har regisserat över 80 filmer och tv-produktioner sedan 1991.


HENRIK ANDERSSON (2010-12-14)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Making Of, Dubbing Yatterman, Anime Fair, Comic Con, Promo Clip, Borttagna scener, Teasers, Trailers & TV-spots, Meddelande från regissören Takashi Miikes
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA