Magiska bilder av vår fascinerande jord

FILMEN

Alla dataanimatörer som slitit långa maratonpass för att kreera spektakulära rymd- eller fantasymiljöer får ursäkta, men ingenting går upp mot de fascinerande landskap vår egen jord bjuder på. En välgjord naturfilm är den egentliga anledningen till att vi har HD-kvalitet och blu-ray-formatet.

"Earth" är en sorts filmversion av BBC:s succéserie "Planet Earth" med delvis återanvänt material och delvis nytt. Filmen börjar med att berätta att en stor asteroid krockade med jorden för fem miljarder år sedan som ledde till att jorden hamnade på ett perfekt avstånd från solen vilket gjorde att det är den enda kända planeten med liv och ett perfekt klimat. I och med det skapades årstiderna, och utifrån det berättas en historia som tar oss från norr till syd i takt med årstidernas förändring. Från isbjörn till pengvin, med stopp i lodjur, elefanter, tropiska fåglar och valar.

Tonvikten ligger egentligen mer på "liv" än "jord" och med liv menas uteslutande djurliv, men det blir en hel del flora och fauna också. Från de karga islandskapen på nordpolen via den spännande tundran och den mäktiga tajgan, till våra trakter och ner till de torra öknarna och den lummiga djungeln i Amazonas där de mest märkliga djur lever. Är det något jorden bjuder på är det variation.

Bland djurinslagen i filmen fastnar jag mest för en sammandrabbning mellan lejon och elefanter. Filmen innehåller en hel del skildringar av den biten av djurvärlden, och även om vi får se stora kattdjur jaga ned svagare djur så slutar kameran att filma innan vi kommer till det blodiga efterspelet. Å ena sidan kan man tycka att det är lite fegt att inte visa det, men å andra sidan finns det gott om dokumentärer som visar just sådant i detalj.

"Earth" är förstås en vansinnigt snyggt filmad dokumentär med bilder som man inte trodde fanns. Filmen "Home" bjöd på liknande bilder, men de är snäppet värre i "Earth", speciellt när djur är inblandade.

Precis som de flesta andra naturdokumentärer nu för tiden ligger det ett miljötänk och ruvar i bakgrunden och i slutet poppar det fram och berättar att om "vi" fortsätter som vi gör kan till exempel isbjörnen vara totalt utrotad 2030, och det vore ju tråkigt.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Patrick Stewart är berättarröst i filmen och ger med sin behagligt brittiska röst både fakta och kommentarer som sätter oss i rätt stämning.

2. I den amerikanska versionen av filmen berättas filmen i stället av James Earl Jones. Nog är det lite ironiskt att en film om jorden berättas av två män vars mest kända roller är i filmer som utspelar sig i rymden (Patrick Stewart i ett antal "Star Trek"-filmer och Jones som Darth Vaders röst i "Star Wars"-filmerna)?

3. Man skulle kunna basera fem-sex Pixarfilmer i "Hitta Nemo"-stuk utifrån olika sekvenser i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2010-11-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Futurefilm
Ljud: DTS-HD MA 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (8/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA