Roadtrip längs med Hudsonfloden

FILMEN

Hudsonfloden är ca 50 mil lång och börjar i den norra delen av staten New York och går sedan söderut och bildar mot slutet gränsen mellan New Jersey och New York. Paul (Joseph Fiennes) beslutar sig för att simma längs hela floden som avslutning på en lång sorgeprocess. Han sörjer sin gravida fru som omkom i en bilolycka några år tidigare.

Han övertalar sin bäste vän, bartendern Jeff (Justin Kirk) att följa med och köra båten bredvid honom och av en ren slump bjuder de med Liz (Elizabeth Reaser) som besöker Jeffs bar när de pratar om simningen.

Att filmskaparen Peter Callahan skrivit in en total främling i historien, i stället för att ha haft två gamla kompisar i den där båten, är ju ett genidrag berättarmässigt eftersom Liz ställer alla de frågor vi tittare har och får all bakgrundsinformation som man behöver för att förstå vad som hänt och vad som motiverar Paul.

Tillsammans inleder de en sorts roadtrip längs den inte speciellt rena floden med olika stopp och samtal som utvecklar relationerna. Men en bit in i resan påminns Jeff om ett löfte han avgivit som förändrar allt.

"Against the current" bottnar i en tragedi och är i stort en väldigt tragisk historia, men det hindrar inte filmen från att bjuda på lite komedi i tragedin. Dialogen är snärtig och stundtals väldigt rolig och jag tycker att de tre skådespelarna fått till en riktigt bra kemi med sina karaktärer. Jeff har alltid någon sarkastisk eller ironisk replik på lager och han och Paul slänger käft med varandra på ett sådant där sätt som bara väldigt goda vänner gör, och Liz hittar snabbt sin roll i sammanhanget. Det blir en varm känsla i filmen.

Jag gillar filmen. Den har både djup och en fräschör, men den har även en oerhört tragisk touch som gör att jag faktiskt hittar på ett eget slut när eftertexterna börjar rulla. Om ni ser filmen kan jag nästan lova att ni kommer att göra samma sak.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Manusförfattaren/regissören Peter Callahan växte upp i Hastings-on-Hudson, ett av de samhällen som resan stannar till vid.

2. Tre låtar av Mark Kozelek framförda av hans band Red House Painters och Sun Kil Moon är med i filmen och sätter en melankolisk prägel på scenerna de är med i.

3. Gigantisk miss av översättaren som får "labor day" till att bli "första maj". Även om det rent politiskt sett är ungefär samma dag, så inträffar labor day den första måndagen i september i USA. I filmen nämns dagen i ett svar på en fråga när skolterminen startar och det blir ett väldigt konstigt datum enligt den svenska textningen.


ANDERS JAKOBSON (2011-01-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (1/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA