Zombies som stönar franska

FILMEN

"La horde" är något så oväntat som en fransk zombiefilm. Den enda som jag hört talas om hittills. Dock ska det tilläggas att när man ser filmen känns den inte speciellt fransk. Den känns mest som vilken annan zombierulle som helst förutom att de då pratar franska. Och, som många andra zombiefilmer är den dessutom riktigt bra.

När vi kommer in i handlingen begravs en polisman som dödats av gangsters. Fyra poliser ger sig upp i det fallfärdiga höghus där gangstrarna håller hus för att utkräva hämnd. Hela upplägget känns mer som att det är deras sätt att få hämnd än en polisinsats för att tillfångata några gangsters. Allt går dock inte som det ska och det hela slutar med att poliserna blir tillfångatagna av gangstrarna och sakta men säkert går ett dystert öde till mötes. Och om det inte vore för att de döda rätt vad det är kommer tillbaka till livet skulle det hela nog sluta just så. Nu tvingas dock poliserna och gangstrarna att samarbeta med varandra för att tillsammans försöka ta sig ut ur byggnaden utan att bli uppätna av de många levande döda som vandrar omkring i byggnaden.

"La horde" är en klassisk zombiefilm där filmens huvudpersoner finner sig instängda utan något enkel flyktväg. Zombierna är långt fler och de är outtröttliga i sin jakt på människokött. Vi bjuds på den där klassiska klaustrofobiska känslan av att vara fast utan flyktväg. Så fort det börjar se lite hoppfullt ut dyker det upp zombies i massor som gör alla allt för att ha ihjäl de få människor som finns kvar. Något som dock stör mig lite är att ingen verkar fatta att det är i huvudet man ska skjuta en zombie för att den ska dö. Man slösar massor av skott i magen och benen och det känns mest som en lyckträff om de får in ett skott i huvudet.

Filmen är dock som sagt riktigt bra. Karaktärerna funkar även om de balanserar på gränsen till att bli karikatyrer av sig själva. De lyckas dock hålla sig på rätt sida och då blir det bra. Speciellt gillar jag Jean-Pierre Martins i rollen som polisen Ouessem. Han ser grym ut och han passar verkligen i den roll han spelar här. Så med andra ord får "La horde" väl godkänt och dessutom ett plus i kanten för att den faktiskt är fransk.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. En skillnad mellan dessa zombies och de klassiska är att de i "La horde" kan springa.

2. Filmen marknadsförs som "Zombiefilmernas 'Die Hard'" och den liknelsen förstår jag inte riktigt. Förmodligen anspelar det på att också "Die Hard" utspelar sig i ett höghus, men det känns lite långsökt.

3. Man har verkligen inte sparat på blodet i filmen. Det sprutar och skvätter så det står härliga till.


HANS-ÅKE LILJA (2011-03-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA