En riktig skitfilm

FILMEN

Jag minns "King Frat" från mellanstadiet då någon i klassen hade sett den och tyckte att det var den bästa filmen någonsin: "Han fiser, spyr och 'fuckar' på omslaget". Bästa filmen någonsin, alltså.

Många, många, många år senare hamnar filmen i min ägo och jag får äntligen ta del av denna utmärkta film från 1979. Föga oväntat är det en riktig skitfilm, eller fisfilm, om man nu så vill, eftersom väderspänningar har en viktig del i plotten.

Plott och plott förresten, likt många andra collegefilmer från förr är filmen rätt episodartad och känns egentligen mest som en samling sketcher som löst sitter ihop. Det är ungefär som "Cheech and Chong’s Next Movie" som gjordes i samma veva - storyn kommer i andra hand, skämten kommer först.

I grund och botten handlar filmen om Pi Kappa Delta-fraterniteten på Yellowstrem-universitetet som enligt dekanen "tagit över hela skolan" med sitt svinaktiga beteende. De åker runt i sin likbil och moonar för allt och alla, lever i ett hus som de där "Rent hus"-tanterna från TV4 skulle dömma ut som ostädbart, super och festar och pluggar... förmodligen inte alls. De filmar tjejer när de byter om och de är i ständig fajt med sportfånarna/plugghästarna i Alpha-fraterniteten. Med andra ord har de både dekanen och Alpha-studenterna mot sig.

Det här upplägget känner man ju igen från en rad filmer, men "King Frat" får väl ses som en av de filmer som formade hela collegefilmgenren, för här finns de flesta inslag som brukar finnas i sådana filmer.

Några mindre sidhistorier handlar om en fistävling och en ny student som är oskuld.

"King Frat" må vara en kultfilm, men den är inte bra någonstans. Nivån är helt enkelt för låg för att jag ens ska le lite åt tokigheterna. Jag borde ha sett den när jag gick i mellanstadiet i stället.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den svenska titeln på filmen när det begav sig var "Räkna med bråk", som nu blivit taglinen "Räkna med brak".

2. John DiSanti, som spelar omslagspojken Gross-out - det vill säga "Han" i min gamla klasskamrats sammanfattning, var 41 år när filmen kom ut och han ser inte ut att vara den enda i den manliga skådespelarskaran som var i den åldern.

3. "Deltagänget" kom ett år innan, och har i grund och botten samma historia med ett Deltagäng som lever rövare och dekan som vill ha bort dem. Skillnaden är att "Deltagänget" är lite mer rumsren och har lite mer namnkunniga personer både framför och bakom kameran.


ANDERS JAKOBSON (2011-04-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Studio S
Ljud: Monomix
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA