Hemligheter, lögner & svek Jamaica

FILMEN

Jag gillar inte kostymdramor. Den poetiska, lätt högtravande, metaforfyllda dialogen och det långsamma tempot - det är helt enkelt inte min grej. "Wide Sargasso Sea", en brittiskt tv-film från 2006 bygger på en bok av Jean Rhys från 1966 som beskrivs som en "post-kolonial parallellroman". Vad betyder det? Jo, boken är prequel till Charlotte Brontës "Jane Eyre" från 1847 och innehåller båda böckernas manliga huvudroll Mr Rochesters första fru Antoinette Cosway, som även figurerar i "Jane Eyre", fast då under namnet Bertha Mason... Förvirrande? Tja, en smula, men å andra sidan är detta inget man behöver lägga speciellt mycket vikt vid när det gäller just den här historien.

Antoinette (Rebecca Hall) bor på Jamaica, då en brittisk koloni. Hon har aldrig satt sin fot i England och bara tanken på miljontals människor, storstäder och möjligheten till snö är exotisk så det räcker och blir över. Hon träffar engelsmannen Edward Rochester (Rafe Spall) och de båda paras ihop och gifter sig.

Till en början är det romantiskt värre, trots att de inte riktigt känner varandra, men säg den lycka som varar för evigt... Mr Rochester får höra skvaller om Antoinettes familj, historier om hennes galna mamma och att galenskapen går i släkten, historier som Antoinette berättat för honom på helt andra sätt. Hemligheter, lögner och svek gör att förhållandet får så allvarliga törnar att det är tveksamt om det går att reparera.

I och med att jag inte är så himla förtjust i den här genren är det lite svårt att engagera sig i historien. Dessutom är dialogen stundtals lite luddig att det är knepigt att hänga med vad som händer, eller kanske snarare varför det händer. Jag är inte alls kompatibel med formen!

Men som tv-film är "Wide Sargasso Sea" välgjord och välspelad. Det hettar till lite grann i några nästan erotiska scener, och jag skulle per automatik inte gissat att det var en produktion gjord för tv.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. "Wide Sargasso Sea" filmades för första gången 1993 i en australiensisk filmproduktion där Naomi Watts spelade en biroll. Boken har även adapterats som opera 1997.

2. Det är verkligen en brittisk produktion: gjord av BBC Wales, med en skotsk regissör och till större delen engelskfödda skådespelare.

3. "Wide Sargasso Sea" var lite av en comebackroman för Jean Rhys efter ett över 20 år långt avbrott i hennes författarkarriär då hon var mer eller mindre försvunnen.


ANDERS JAKOBSON (2011-05-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (6/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA