Hugh Hefner: The Man

FILMEN

För de flesta är namnet Hugh Hefner synonymt med nakna tjejer och tidningen Playboy. Men vad många kanske inte vet är att Hugh har gjort en hel del annat än att plåta nakna tjejer. Dock ska det sägas att han kunnat gjort det han gjort på grund av att han plåtat nakna tjejer.

När Hugh startade Playboy på 50-talet ledde det till en offentlig diskussion om moral av sällan skådat slag. Hugh hade nämligen lyckats få rätten att trycka en nakenbild på Marilyn Monroe som tidigare endast ett fåtal sett. Nu fanns den tillgänglig för den breda massan och första numret sålde slut direkt. Hugh fortsatte och tidningen växte och växte och blev till slut även ett TV-program, "Playboy's Penthouse". Här fick tittaren en inblick i hur det var att vara Hugh Hefner och dessutom hade han en massa populära gäster som uppträdde. Det var här Hugh började sitt korståg mot den amerikanska staten. Han lät nämligen svarta artister uppträda, något som var omöjligt på den här tiden. Senare lät han även artister som svartmålats av amerikanska staten (för att de misstänktes vara kommunister eller på annat sätt förstöra moralen för det amerikanska folket) uppträda.

Snart öppnade han även klubbar och där var det samma sak. I södern var det förbjudet att låta svarta komiker uppträda. Sångare och sångerskor gick bra, men inte komiker. Detta struntade dock Hugh i och lät alla komiker som ville och var bra uppträda. Myndigheterna gillade det inte och Hugh var inblandad i flera rättstvister.

Hugh har med andra ord gjort väldigt mycket för rasfrågan i USA. Han har även startat jazzfestivaler, hjälpt vietnamesiska flyktingbarn komma till USA och även fått bort en massa uråldriga lagar (mest sexlagar) som om de följdes skulle fått i stort sett alla män att hamna i fängelse. Han hjälpte bland annat en diskjockey som fått oralsex ur det mångåriga fängelsestraff han dömts till.

Sen kan man ju tycka vad man vill om Hughs kvinnosyn och tidningen Playboy men att döma honom enbart efter det är helt galet. I alla fall om man talar om människan Hugh Hefner. I dokumentären här får vi se en massa klipp från 50-talet och fram till i dag (förvånansvärt rumsrena) och fokus ligger på den tidigare delen av historien Hugh Hefner. "Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel" är riktigt underhållande och ger oss en bra inblick i Hugh och hans liv, kanske inte så mycket hans privata liv (vilket man kan se mer av i "The Girls Next Door") som man önskat, men väl det professionella. Och åtminstone jag fick en lite ny syn på mannen som tycker bäst om att gå omkring i sin pyjamas...


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Från början var dokumentären 134 minuter, men kortades sen till 124.

2. Många kändiskar medverkar och pratar om Hugh och Playboy i dokumentären. Bland annat George Lucas och Gene Simmons.

3. Det är rätt kul att se klippen från 50-talet. Hugh var här verkligen en playboy.


HANS-ÅKE LILJA (2011-05-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA