En långsam men välberättad historia

FILMEN

Filmens titel är en av de mest missvisande titlarna jag sett på länge. "Bad day to go fishing" handlar om Jacob van Oppen, en gång i tiden världens starkaste man och hans manager Prince Orsini. De turnerar runt och anordnar brottningsmatcher där folk får utmana Jacob och om de vinner får 1000 dollar för besväret. Naturligtvis har Orsini sett till att utmanaren inte är något riktigt hot mot Jacob utan det hela slutar alltid med att Jacob går segrande ur striden.

En dag hamnar de i Santa Maria och som vanligt anordnas en brottningsmatch och Orsini fixar en motståndare som inte är något som helst problem för Jacob. Det ska dock visa sig att han efter en blöt natt får sitta några dagar i finkan och därför missar matchen. När då Adriana anmäler sin blivande man som ny utmanare kan Orsini inte tacka nej utan att det märks att de tidigare matcherna varit uppgjorda. Problemet är bara att den blivande mannen kan brottas...

"Bad day to go fishing" är en rätt underlig film. Trots att den är nästan två timmar lång händer det inte så mycket i den. Handlingen rullar på i maklig takt och vi får följa Jacob och Orsini, men som sagt - det händer inte mycket. Ändå fungerar filmen rätt bra. Jag gillar den och det känns mest som om vi får titta in under några dagar i Jacob och Orsinis liv och sen lämna dem igen.

Filmen är en samproduktion mellan Uruguay och Spanien och kanske är det just att den inte är något Hollywoodproduktion som gör att den fungerar utan att handlingen drivs fram i något vidare tempo. Sen gör de inblandade skådespelarna enastående insatser. Som Jacob ser vi Jouko Ahola och som Orsini ser vi Gary Piquer. Båda är för mig tidigare okända, men passar perfekt in här.

Just ja, titeln kommer från att just den veckan som Orsini vill anordna sin brottningsmatch har staden Santa Maria sin stora fisketävling...


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Originaltiteln är "Mal dia para pescar".

2. Filmen var Uruguays bidrag till bästa utländska film på Oscarsgalan 2010.

3. Det är kul att skådespelarna pratar så pass bra engelska som de gör när de väl pratar engelska.


HANS-ÅKE LILJA (2011-06-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (3/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA