En minst sagt nyskapande film

FILMEN

"Wasting Away" är något så ovanligt som en zombiefilm där vi får se allt ur zombiernas synvinkel. Det hela börjar med att en tunna med giftigt avfall ramlar av en lastbil och läcker ut. Detta hamnar sedan i en mjukglassmaskin och när Tim, butikschefen i en bowlinghall, och hans kompis blandar mjukglass till sina två tjejkompisar smittas de alla fyra och förvandlas till zombies. Fram tills detta händer har filmen varit helt i svartvitt men nu blir det helt plötsligt färg, och så fortsätter det. När vi ser saker ur de fyra zombiernas synvinkel är allt i färg men när vi ser det utifrån någon icke-smittads synvinkel är filmen i svartvitt. Dessutom väljer man att spela filmen i något högre hastighet när vi ser de vanliga människorna ur zombieperspektiv för att illustrera hur zombies ser vanliga människor.

De fyra vännerna tror att det är alla andra som smittats av något och de försöker nu lista av vad och vad de har för planer. Att de överlever handamputation och skott i magen är, tror de, för att de övertalats att tro att de själva förvandlats till supersoldater efter att fått i sig det giftiga avfallet av en soldat de träffat. Han är för övrigt också en zombie.

Jag gillar "Wasting Away". Den är så nyskapande och genialisk att det är omöjligt att inte gilla den. Nu är den ju visserligen en zombiefilm, men den är gjord som en zombiekomedi och det ska jag villigt erkänna att den är mer komedi än skräck men det tror jag är nödvändigt. Skulle den vara gjort som en "vanlig" zombiefilm skulle den nog bli för svårt att illustrera zombiernas version av det hela. Men det vore kul att se någon försöka. "Wasting Away" är dock ett riktigt bra försök och just det här med färg och svartvitt, att de rör sig för fort och så vidare är riktigt bra sätt att skilja vilken synvinkel vi har just för stunden.

Det enda negativa är väl att man går ifrån de zombieregler som finns. De fyra vännerna har inte ett jättesug efter människohjärna. De är mycket rörligare än vad zombies borde vara. Ingen av de som blir bitna av dem vaknar upp som zombies utan för att bli zombies måste man få i sig det giftiga avfallet. Men allt detta är jag villig att ha överseende med eftersom "Wasting Away" är så bra som den är. Jag köper därför villigt dess små "brister".


EXTRAMATERIALET

En musikvideo som jag inte riktigt vet varför den är med här, kanske är låten med i filmen fast jag missat den… Sen får vi även två trailers för andra filmer. Inte riktigt vad jag hoppats på...


TRE SAKER

1. Filmen är från 2007, men finns ännu inte officiellt släppt i Sverige. Den ska tydligen ha visats på Lund Fantastisk Film Festival 2008 men det är allt. Skandal!

2. Filmen vann Audience Award på Screemvest 2007 och Bästa film på Sitges (Catalonian International film festival) 2009.

3. Filmen går även under namnet "Ahhh! Zombies!!!" vilket jag personligen tycker är mycket bättre än "Wasting Away".


HANS-ÅKE LILJA (2009-10-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Kaleidoscope Home Entertainment
Tema: Zombies
Ljud: Stereo
Bild: Anamorfisk widescreen
Extramaterial:
Musikvideo
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (11/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA