Extra roligt för kanske sista gången

FILMEN

Det här kan vara den sista säsongen av "Hey Baberiba" som görs. Det är i alla fall vad man kunde läsa i tidningarna när den visades hösten 2006. Visserligen ska man inte tjata sönder ett koncept tills det faller i bitar, men å andra sidan vore det lite synd om det inte blev någon fortsättning då denna fjärde runda klart är den roligaste och bästa hittills.

Bättre skämt, stundtals klockrena imitationer och ett bra flyt genom de åtta avsnitten. Trots att ett halvår gått så känns det som om skämten och referenserna håller, vilket annars brukar vara ett problem med sådan här aktualitetshumor.

Förra säsongen slutade med att skådespelarna blev kidnappade av kungen till följd av skriverierna i våras, och jag vet inte om "Hey Baberiba"-gänget tagit åt sig av den rojalistiska kritiken eller inte för det populära inslaget "Familjen" är kvar, bättre än någonsin. Följ kungafamiljen genom dansnummer, fotbollstittning, framtidsvisioner och regeringsval.

Det roligaste inslaget med kungen är annars den svartvita filmen från hans hålligångdagar på nattklubben Alexandra. Rolig passning till Stefan Jarls "Dom kallar oss mods" inbakat med imitationer av Mikael Wiehe och Clabbe.

Annars är det den sedvanliga mixen av reklamfilms- och tv-programsparodier, popreferenser och allmäna sketcher. Speciellt gillar jag parodierna av "Förkväll" och "Otroligt antikt" samt lustmorden på Linda Rosing och Stefan Sauk. Och - just det - "Sommarpratsaudition" är riktigt kul också.

Det finns faktiskt hur mycket roligt som helst. Något som jag däremot inte är så förtjust i är de musikaliska inslagen, vilka kanske brister mest på att Peter Magnusson och Christine Meltzer faktiskt inte alls kan sjunga. Lyckligtvis är det betydligt mer sketcher än musik.

Man brukar säga att man ska sluta på topp och om det är så att det inte blir mer "Hey Baberiba" i rutan så har trion lyckats pricka in formtoppen när det verkligen gällt.


EXTRAMATERIALET

Nyårsprogramet "Året med Hey Baberiba" blev då kanske det allra sista som visades från det här gänget. Det är en sorts best of från säsong tre och fyra med lite nyskrivet material, bloopers och annat. Känns aningens överflödigt att se när man precis tagit sig igenom de åtta avsnitten.

Apropå bloopers så får man ett kort litet block med sådana och sen tre bortklippta scener - en annan parodi på "Otroligt antikt", en på "Nya rum" och en "Minnenas television" med "Lilla sportspegeln". Inget som direkt saknas från avsnitten.


TRE SAKER

1. Det kanske roligaste i hela säsongen är "Royal family fighting"-dataspelet som visas upp i det absolut sista programmet. Så kul att man önskar att det fanns på riktigt.

2. Det lite märkliga uttrycket "Gå ut och ta en öl" behandlas i en riktigt kul sketch.

3. I en sketch där Peter Magnusson spelar Carl-Jan Grankvist och parodierar det där inslaget i "Go' kväll" där folk hittar på vilka kändisar de vill ha middag med, är det extremt nära att han och David Hellenius spricker men galant klarar de att hålla masken.


ANDERS JAKOBSON (2007-05-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: Anamorfisk widescreen
Extramaterial:
Året med Hey Baberiba, Bortklippta scener, Bloopers
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA