Lättsamt om tonårskärlek och fotboll

FILMEN

15-årige Lucas (Kåre Hedebrant) flyttar från Stockholm till en mindre by i Norge med sin mamma. Det är förstås rena pesten för en kille som märkt genvägen till brudarna genom musik hemma i Sverige. Vad ska han hitta på nu i Norge?

Han har knappt fått ut flyttlådorna innan han bokstavligt talat ramlar in i Susanne (Eira K. Stuedahl), en riktig snygging som dock snabbt rusar i väg men glömmer sin fotboll. Lucas rusar efter om kommer till fotbollsplanerna där alla i hans egen ålder verkar vara. Han träffar Stian (Harald W. Borg Weedon) som är son till Grimsruds pojklagstränare Jan (Fridtjov Såheim) och deras hjälptränare. Eller, den överviktiga och sexfixerade Stian får ingen respekt från varken spelarna eller sin pappa, men han blir kompis med Lucas.

I och med att Susanne står i mål i flicklaget blir Lucas helt plötsligt intresserad av fotboll, men hon är tillsammans med pojklagets superstjärna Petter (Isak Iveland Solli) så där har han inget att hämta. Lucas ser dock till att komma med i laget och följa med till Norway Cup i Oslo där Grimsrud i fjol föll i finalen mot det tuffa engelska laget Brixton City och är nu revanschsugna. Lucas är dock mest sugen på Susanne och veckan i Oslo blir omtumlande för alla.

Trots att det finns en del ologiska luckor i manuset tycker jag ändå att "Amors bollar" är en trevlig ungdomskomedi. Initialt är det mycket snack om sex men filmen hamnar aldrig under bältet utan det blir mer tonårskärlek än snusk. Tonen är med andra ord god och det känns just trevligt hela vägen.

En fotbollscup är en bra miljö för en komedi av det här slaget. De flesta som ser filmen har något de kan relatera till, oavsett om det är lagandan, tonårskärleken eller alltihop.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av fyra små klipp med otextade intervjuer på norska med ganska dåligt ljud. Man får med andra ord ingen större behållning av dem. Det som på omslaget kallas "Trailer från biofilmen" är i själva verket lite bilder från filmens norska premiär.

Dessutom kan man få hem en mp3:a med en låt som fotbollslaget sjunger om man stoppar in DVD:n i sin dator.


TRE SAKER

1. Jag gillar att tränaren Jan skriker så mycket att han blir konsekvent hesare och hesare tills han inte har någon röst kvar. En typisk fotbollspappa.

2. Många av de yngre skådespelarna saknar helt tidigare erfarenhet. Eira K. Stuedahl stoppades till exempel på gatan och erbjöds en provinspelning.

3. 2007 gjordes den svenska filmen "Ciao Bella" med ett liknande upplägg där miljön var Gothia Cup.


ANDERS JAKOBSON (2011-10-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Tema: Vårt grannland Norge
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Intervjuer: Bästa minnen, Fotboll, Kärlek, Utmaningar, Trailer från biofilmen, Ladda ned Grimsrud-sången till din mp3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (8/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA