Det ligger i släkten

FILMEN

Olaf Ittenbach är Tysklands motsvarighet till den tidiga Peter Jackson. En splatterfilmskung med hemmagjorda specialeffekter och med gott om humor i sina filmer. Antar jag. Jag har bara sett denna film som gjordes 1999 och är en av Ittenbachs tidigaste verk.

Det är en både ambitiös och amatörmässig film som centrerar kring den bannlysta ängeln Premutos som har förmågan att väcka döda till liv och som terroriserat mänskligheten av och till under åren. Filmen är fylld av flashbacks till alla möjliga tidigare förekomster av Premutos. Han återföds dock inom samma familj hela tiden och nu har tiden kommit för den fumliga tönten Mathias (Ittenbach själv) att förvandlas till denna demonliknande figur.

Givetvis händer detta i samband med en grisig familjemiddag och som resultat förvandlas mängder av människor till zombies och lever djävulen och det blir denna familjs uppgift att slåss mot både zombies och Premutos.

Från att ha börjat ganska roligt - jag skrattar flera gånger, inte minst åt ett vindögt skelett (!) - utvecklas "Premutos" tyvärr till en segdragen historia med en överdrivet komplicerad plott som dessutom inte håller ihop. Det spretar och är stundtals totalt ointressant med långa sekvenser med irriterande karaktärer. En halvtimme kunde utan problem skalats bort utan att det hade gjort någonting. Att filmen till slut hamnar i en "Braindead"-liknande splatterfestfinal känns ganska givet. Ittenbach saftar på med allt han har men då har jag tappat intresset för länge sedan.

Man kan ju ursäkta filmen med att den är en tidig lågbudgetfilm, men den är för dålig för att bli bra. Men gillar man splatter och bryr sig inte om en film är seg eller saknar vettig handling så är "Premutos" rena kalasfilmen.


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial finns två tv-specialer med Ittenbach. Jag vet inte riktigt när dessa är gjorda, men jag misstänker att det är runt 2001 då klipp ur filmen "Legion of the Dead" figurerar flitigt i båda. Det ena av klippet innehåller nästan enbart utdrag ur filmen, men slutar i en liten dokumentär där Ittenbach och hans gäng gör en egen version av den klassiska alien autopsy-filmen.

Vidare får vi ett antal minuter med "tidiga klipp", det vill säga filmer och sekvenser där en tonårig Ittenbach gjort splattriga sekvenser efter bästa förmåga, och de är faktiskt inte alls dåliga. Han kan det där med splatter, tysken.

Lite trailers avrundar paketet.


TRE SAKER

1. En replik jag aldrig hade räknat med att få höra i en splatterfilm, tysk eller inte: "Mamma, var är mina korta målvaktsbyxor?"...

2. En annan oväntad replik, dock mer tysk på något sätt: "Mathias blev skadad under matchen. I sin penis."

3. Ytterligare en kul replik: "Du satte eld på borgmästarens son!"


ANDERS JAKOBSON (2011-11-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Njutafilms
Tema: Zombies
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Ittenbach TV-special, Early clips, Trailers
RECENSERAT DENNA DAG (3/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
KOMEDIERNA