Gérard Depardieu bland polska fransmän

FILMEN

Historia var inte ett av mina starkare ämnen i skolan. Den franska revolutionen minns jag inte ens att vi berörde mer än som hastigast. Trots det är jag inte helt obildad på ämnet då jag vet att det innehöll mycket blod, våld och vassa giljotiner. "Danton" tar oss med in i den första skälvande tiden efter inrättandet av den franska republiken.

I november 1793 återvänder titelns Danton (Gérard Depardieu) till Paris efter sin korta exil. Hans forna bundsförvant under revolutionen, Robespierre (utmärkt spelad av Wojciech Pszoniak), har inlett en serie avrättningar och på huvudstadens gator gror missnöjet hos folket. Den högmodige Danton räknar kallt med hans stöd hos folket skall göra honom orörbar och därmed någon som Robespierre och hans förtrogna måste lyssna på. I stället fängslas han och tvingas möta Robespierre öga mot öga i rättssalen, med sitt eget huvud i vågskålen.

Det största problemet jag har med "Danton" är inte det långsamma berättartempot eller det teatraliska upplägget på hela filmen. I stället ligger det i det faktum att det tar nästan halva filmen innan man pusslat ihop så mycket att man förstår vad som pågår och vilka alla inblandade är. Det är fullt möjligt att en större kunskap om franska revolutionens eftermäle gör det lättare att hänga med, men ni som inte har den kunskapen är härmed varnade.

När filmen kom ut 1983 fick den mycket kritik i hemlandet för sina många historiska felaktigheter. Men även om jag inte är rätt man att bedöma det tror jag ändå att de hade helt fel ingångsvinkel till den här filmen. För mig är "Danton" mer en skildring av passionen och drivkraften hos de båda motpoler som de tidigare bundförvanterna Danton och Robespierre stod för. Att det dessutom är en Gérard Depardieu-film går inte att förbise. Har man bara sett honom i Hollywood-produktioner så har man inte sett hans fulla potential. Det är en anledning god som någon att se "Danton". En annan ska väl vara att det är Andrzej Wajda som regisserat, men det märkte jag faktiskt inte så mycket av.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Danton och hans förtrogna spelades av fransmän som talade franska medan Robespierre och hans anhängare spelades av polacker som talade polska. De sistnämnda dubbades sedan till franska i efterproduktionen.

2. Det är ett ruskigt uselt ljud på den här utgåvan. En misslyckad monomix gör att det stundtals låter som om filmen är inspelad i en konservburk. Alltså inget att köra genom den där hembioanläggningen du lagt dyra slantar på.

3. Danton förfaller vara väldigt nykter i förhållande till de kopiösa mängder vin han stjälper i sig under ett möte med Robespierre.


THOMAS HELSING (2011-12-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Studio S
Ljud: Monomix
Bild: Widescreen 1.66:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (16/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA