Imitationer, sarkasmer och mat

FILMEN

Det första jag såg ur "The Trip" var en sekvens där Steve Coogan och Rob Brydon satt och tävlade om vem som gjorde den bästa imitationen av Michael Caine. Då visste jag inte att det var från just denna film, men sekvensen är mycket rolig och följs upp av en rad liknande scener där de båda vännerna försöker överträffa varandra.

Det här är en mockumentär spelfilm (om man nu kan använda "mockumentär" som ett adjektiv) på samma sätt som "Simma lugnt, Larry" är en mockumentär tv-serie. Steve och Rob spelar med andra ord versioner av sig själv. Steve har fått i uppdrag av The Observer att åka runt i norra England och testa sex olika restauranger. Han tog uppdraget för att imponera lite på sin flickvän, men när de hastigt och lustigt tagit en paus i förhållandet frågar han sin vän Rob om han vill hänga på i stället.

Tillsammans ger de sig i väg på vördsamt utvalda vägar genom de fantastiska engelska landsbygderna och testar gourmémat på restauranger. Men inte bara det; de käftar med varandra - hela tiden. Rob som är imitatör tar fram en ny röst till varje ögonblick och Steve korrigerar honom med sin egen version. De pratar om åldrandet - Steves partyliv mot Robs småbarnsliv. De delar kultur- och miljöupplevelser och lär sig kanske något när de sex dagarna på vägarna är över. Men framför allt underhåller de oss som tittar på dem.

"The Trip" är en lysande film där den så tilltalande brittiska sarkasmen är ständigt närvarande. Även om Steve och Rob i filmen egentligen inte verkar tycka så värst bra om varandra kan man som tittare ana att de i verkligheten verkligen gillar varandra. Filmen är till större delen improviserad och det är faktiskt en fröjd att vara med när deras hjärnor går i gång på oväsentligheter och vrider ur allt som går ur temat innan de går vidare på nästa.

Jag gillar även formatet på filmen som är lika delar komisk underhållning, reseprogram, kulturupplevelse och matskildring. Jag blir sugen på att sticka iväg ut på den engelska landsbygden och se samma saker som de ser och smaka lite av maten de äter, och gärna det tillsammans med någon vän man kan snacka skit med hela tiden.

En både inspirerande och extremt underhållande film.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. "The Trip" var ursprungligen en sexdelad tv-serie som visades i England. Seriens 180 minuter klipptes ned till lite mer än hälften till denna filmvariant.

2. Jag måste ju bara dela med mig av "Michael Caine-scenen". Här är den:3. På sätt och vis är den här filmen en fortsättning på "Tristram Shandy" som även den innehöll Steve och Rob gnabbande med varandra samt var regisserad av Michael Winterbottom.


ANDERS JAKOBSON (2011-12-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Warner Home Video
Tema: Mat och matlagning
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (18/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA