Ett perfekt slut en perfekt serie

FILMEN

"My name is Sam Tyler. I had an accident and woke up in 1973. Am I mad, in a coma or back in time?"

Med de orden inleds varje avsnitt av serien "Life on Mars" och nu har den frågan fått sitt svar. "Life on Mars" har efter två säsonger och sexton avsnitt nått sitt slut…och vilket slut sen.

Under större delen av serien var jag rätt orolig för att de skulle klanta till det hela på slutet och få till ett slut som inte gör serien rättvisa och som man som tittare inte tror på. Inte för att det behöver vara så värst realistiskt, hela serien är ju rätt orealistisk om man tänker efter, men ett slut som håller sig inom sanningens ramar för vad som gäller för "Life on Mars".

Lyckas man då? Ja, det gör man verkligen. Jag vill inte avslöja för mycket då det skulle förstöra större delen av säsong 2 men jag är mycket nöjd med hur det slutar. Jag är också väldigt nöjd med hur de lyckas få en att tvivla på vad som är sant och vad som inte är det ända fram till själva upplösningen. Otroligt bra gjort!

Sen är det bara att gratulera Mathew Graham och kompani till att de la av medan de var på topp. I extramaterialet berättar de att de hade fått fortsätta om de velat men de valde att avsluta serien medan tittarna fortfarande ville ha mer.

Det som skiljer säsong 2 från säsong 1 är annars mest att Sam nu har kommit till ro mer och faktiskt till viss del börjat acceptera att han är fast i 1973. Man kostar nu på sig att låta serien handla om mer än Sams försök att hitta tillbaka till 2006. Vi får nu en hel del avsnitt där det finns en annan handling och Sams kontakt med 2006 blir lite mer av en sidohandling.

Detta ger de övriga karaktärerna mer utrymme vilket är rätt intressant. Dessutom får Sam och Annies intresse för varandra större utrymme. Sen är det förstås krocken mellan 2006 och 1973 som står för de komiska inslagen i serien. Till exempel kallar sig Sam för Tony Blair när han jobbar under täckmantel.

Sam ser även till att Annie befordras till samma grad som Chris och Ray vilket inte tas emot väl av de andra. Att kvinnor kunde vara lika smarta, eller smartare, som män var otänkbart 1973 och illustreras rätt väl när Gene kallar Annie för Mrs Woman...

Det känns otroligt skönt att serien fick ett värdigt och bra slut. En så bra serie som "Life on Mars" förtjänar verkligen att gå ut med flaggan i topp. Allt annat hade varit katastrof!


EXTRAMATERIALET

När det gäller extramaterialet lär ingen bli besviken. Vi får två dokumentärer om serien. En om hur övergången från första till andra säsongen funkade och en om hur man kom fram till det slut man kom fram till. Det fanns nämligen några alternativ. Dessa två dokumentärer är på över en timme tillsammans och mycket intressanta. En annan sak som skaparna av DVD-boxen ska ha all heder för är att man innan extramaterialet varnar för att man inte ska se det innan man sett säsong 2 då det avslöjar en del om handlingen. Tänk om fler tog sådan hänsyn.

Förutom dessa eminenta dokumentärer får vi även bakom kulisserna inslag från avsnitt 3, 5, 7 samt till hur man spelade in en scen där Gene Hunt är utklädd till en jätteekorre...

Säsong 2 är lika väldokumenterad som den är bra så det finns inget att klaga på!


TRE SAKER

1. Det har nu bekräftats att det kommer en uppföljare på "Life on Mars". Den kommer att heta "Ashes to Ashes" och handla om Gene Hunt och utspela sig 1981. Det återstår dock att se om framgången med "Life on Mars" låter sig upprepas.

2. Bilen som används i serien auktionerades ut på nätet och gick för inte mindre än 176,000 kronor.

3. 7,7 miljoner människor såg sista avsnittet av "Life on Mars" när BBC sände det tidigare i år. Inte illa för en engelsk serie. Ska bli spännande att se hur många som ser det när det visas på SVT.


HANS-ÅKE LILJA (2007-05-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2007
Bolag: Contender
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
The return of "Life on Mars", Behind the scenes of episode 3, Behind the scenes of episode 5, Behind the scenes of CID set, The End of "Life on Mars", Behind the scenes of episode 7 och Behind the scenes of Tuffys cameo
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (10/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA