Utstuderat ooriginellt med vissa poänger

FILMEN

Skräckfilmsskapare får anstränga sig till det yttersta för att få till seriemördare eller psykopater som vi tidigare inte sett på film. Resultatet blir allt som oftast utstuderat osannolika figurer som faller på sin egen rimlighet. I "Don't Let Him Ins" fall handlar det om Trädkirurgen (bara namnet, alltså...) som styckar sina offer och hänger upp dem i träd... Ja, jag säger då det.

Seriemördaren ska dock ha en lite mindre roll i filmen än vad man kan tro. I stället handlar det först och främst om det minst originella man kan hitta i skräckgenren, nämligen en grupp människor som sticker i väg till en stuga i skogen. Stön... Det är Calvin och hans tjej Paige, samt hans struliga syster Mandy och hennes mystiska one-night-stand Tristan som sticker i väg till en familjestuga för att bland annat fiska. På vägen dit passerar de en liftare som de inte plockar upp och de stöter även ihop med en kvinnlig vandrare som bor i skogen. Väl framme får de direkt besök av snälle farbror polisen som i detalj informerar om Trädkirugens förehavanden och sedan säger "Ha en bra kväll!" innan han går...

På natten ramlar den tidigare ignorerade liftaren in i stugan, allvarligt knivskuren och blödande. Paige, som lämpligt nog är sjuksyster, förbarmar sig över den skadade gästen, medan främst Tristan är tydligt tveksam. Strax därpå börjar de en efter en dö, men inte riktigt på det sätt man skulle kunna tro. Tillvägagångssättet är "Don't Let Him Ins" originella kort i sammanhanget, men samtidigt spårar det ur ordentligt, faktiskt ända in i det sista att det blir dråpligt och sannolikt oplanerad fars av det hela.

Eftersom filmen inleds med att visa vem som blir sist kvar med Trädkirurgen så är det inte speciellt spännande och det är dessutom alldeles för enkelt att lista ut vem som är den drägglande psykopaten, även om filmen bjuder in till en del alternativ som ärligt talat hade varit att föredra.

Slutresultatet blir en ganska ointressant dussinfilm med ganska usla skådespelarinsatser. Jag lagrar den i korttidsminnet och kommer att ha glömt det mesta av den om fem filmer.


EXTRAMATERIALET

Det enda extramaterialet som inte är trailers eller bilder är en kort liten sammanställning av några specialeffekter i filmen, där det mest handlar om att måla in blod i efterhand.


TRE SAKER

1. Filmen är engelsk och det känns i sammanhanget lite fräscht. Stuga-i-skogen-skräckisar brukar nästan uteslutande vara amerikanska.

2. Det är uppenbarligen en indiefilm och skådespelarna är därefter totalt okända och inte överdrivet bra.

3. Filmen är skriven och regisserad av Kelly Smith, och det är hans hittills enda film. Hans IMDB-CV upptas av ett femtontal uppdrag som "negative cutter". Dock känns det inte som någon debutfilm utan den är förhållandevis välgjord. Enligt omslaget har Smith filmat i klassisk 16mm, vilket jag inte riktigt tycker märks i någon större utsträckning.


ANDERS JAKOBSON (2012-01-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
VFX shots, Trailer, Slideshot
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (25/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA