För barn och deras föräldrar

FILMEN

Som recensent går man från en ytterlighet till en annan. Ena dagen ser jag en blodstänkande zombiefilm och andra en barnföreställning om världens starkaste björn.

Som barnlös man med begynnande 40-årskris kan jag inte direkt påstå att jag hör till målgruppen för föreställningen. Den bör ligga runt fem år eller däromkring, och under filmens gång klipps det in publikbilder på smågodissnaskande barn som är som förtrollade med totalt fokus på vad som händer. Då och då skrattar de så där barnhjärtligt på de rätta ställena, till exempel när det snubblas på scenen. Rart och ett bevis på att tonen träffat helt rätt.

Jag ska väl börja med att säga att jag var tveksam när jag började titta. "Det här blir en lång timme", tänkte jag, men jag drogs in i historien ganska snabbt. På en timme lyckas man få in rätt mycket i storyn som går ut på att Reinard Räv (Viktor Åkerblom) bestämmer sig för att hämnas på Bamse (Johan Gustavsson) efter ett misslyckat försök att skrämma den rädde Lille Skutt (Kalle Rydberg) på 100 kilo godis. Räven fixar då fram en trolldryck som gör Bamse förstenad och det är då upp till resten att först hitta Bamse som likt en staty stuvats undan i Tuffa Tuffingarnas klubblokal och sedan häva förtrollningen.

En höjdpunkt är när Måns Nathanaelson gör entré som Skalman. Jag hade glömt bort vilken sarkastisk typ Skalman var och han tar över hela showen. I övrigt är det väl hyfsat välspelat överlag. Perfekt nivå för barnen, men lite töntigt överspel enligt mig.

Scenografin är enkel men fungerar mycket väl. Med fiffiga lösningar förändras miljöerna effektivt och tempot i föreställningen är jämnt och bra och det blir ingen dötid.

Allt som allt en ganska trevlig sak för barn och deras föräldrar.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det görs en del referenser till de klassiska tecknade "Bamse"-filmerna. Den välkända vinjettlåten är med, snabbpratsljudet, Lille Skutt-gråtet men framför allt har Måns Nathanaelsson imiterat berättaren Olof Thunbergs röst, möjligen uppblandat med lite Carl Bildt.

2. Apropå tal så pratar alla andra huvudpersoner en väldigt utpräglad Stockholmska, medan de flesta skurkar fått någon mera "lantlig" dialekt.

3. Regissör till föreställningen är Linus Wahlgren.


ANDERS JAKOBSON (2012-02-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Spiderbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA