Välbekant, men lite eget och snyggt

FILMEN

Delar av "A Horrible Way to Dies" plott är välbekant, men det finns utrymme för lite egna inslag, en spännande vändning och möjligen ett lite oväntat slut.

Sarah (Amy Seimetz) kommer från ett dåligt förhållande som slutade ännu sämre. Hon drack mycket under tiden med Garrick (AJ Bowen) och hon har innerst inne en gnagande känsla av att det var på grund av hennes drickande som Garrick gjorde det han gjorde. Nu har hon flyttat långt bort och startat ett nytt liv där hon bland annat går på AA-möten. Lagom till sin tremånadersdag som nykter vågar hon släppa in en ny man i sitt liv. I alla fall lite lätt, och kanske ska hon någon gång känna så pass mycket förtroende för Kevin (Joe Swanberg) att hon kan dela med sig av sin mörka bakgrundshistoria.

För den är mörk. Väldigt mörk. Garrick var nämligen en sadistisk seriemördare, helt utan att Sarah anade någonting. Denna sida höll han för sig själv och det var inte förrän Sarah mer eller mindre tog honom på bar gärning och larmade polisen som hon verkligen förstod vem hon levde ihop med.

Nu har dock Garrick lyckats rymma från fängelset och är på jakt efter henne, en jakt där Garrick skördar offer på löpande band, och Sarah är helt ovetande om att Garrick finns där ute igen.

Just det här med att ett offer, om man nu ska kalla Sarah för det, flyr bort från sin förövare och att denne rymmer ur fängelset och inleder en jakt, känns ju som något man sett många gånger tidigare. Det finns dock en liten originell poäng i filmen som gör att den blir minnesvärd i mängden.

En stor fördel med filmen är att den är väldigt snyggt gjord. Kameran känns väldigt intim och ger en realistisk känsla, nästan som man är med i storyn som en anonym beskådare. Känslan påminner lite om det Debra Granik får till i sina filmer ("Down to the Bone" och "Winter’s Bone") och filmen delar lite av Graniks lågmälda stil. Stundtals känns filmen till och med lite långsam.

Jag gillar även konceptet med att skildra partnern till en fruktansvärd mördare. Hur kan man inte snappa upp några ledtrådar? Den biten kunde gärna ha utvecklats mer i filmen.

Slutbetyget för "A Horrible Way to Die" blir positivt. Den har tillräckligt mycket på pluskontot för att väga upp det välbekanta.


EXTRAMATERIALET

Trailers och bildspel - inte så mycket att orda om.


TRE SAKER

1. Regissören Adam Wingard är ännu en i raden som kommer att medverka i antologifilmen "The ABCs of Death".

2. Det hoppas lite i tiden, speciellt när det gäller Garricks historia. Är det scener från innan eller efter fängelsetiden vi får se? Jag vet inte riktigt. Kanske är det medvetet gjort lite luddigt.

3. Kommentarerna på IMDB är nästan uteslutande negativa där många tycker att filmen är rena skräpet och klagar allra mest på den skakiga kameran. Även om jag ser det som ett stilgrepp och något som bidrar till den realism jag pratade om, så finns det i och för scener där kameran verkar imitera en jordbävning eller något...


ANDERS JAKOBSON (2012-02-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailers, slideshow
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA